home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Με φειδώ τα φώτα σε Μπούρτζι και Παλαμήδι – Η ακρίβεια και το ψυχολογικό αποτύπωμα

Πρωτοχρονιά χωρίς φως στην εμβληματική καστρονησίδα του Ναυπλίου από τη 1 και μετά – Αξίζει το ενεργειακό όφελος μπροστά σε μία σκοτεινή πόλη;
Μπούρτζι φώτα Ναύπλιο (2)

Συσκότιση στο Μπούρτζι μετά τα μεσάνυχτα, ακόμα και πρωτοχρονιάτικα, επέλεξαν να κάνουν στο Ναύπλιο με στόχο προφανώς την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ακόμα θύμα της ακρίβειας στην ενέργεια φαίνεται πως είναι και το Παλαμήδι, όπου ο φωτισμός δείχνει περιορισμένος αλλά όχι ανύπαρκτος.

Τα φώτα στην εμβληματική καστρονησίδα του Ναυπλίου σβήνουν μερικά λεπτά πριν τη 1 το βράδυ, ακόμα και αυτές τις μέρες της Πρωτοχρονιάς όπου η πόλη σφύζει από ζωή μέχρι αργά. Η φωταγώγηση του μνημείου γίνεται με φειδώ ελέω λιτότητας και οικονομίας.

Μπούρτζι φώτα Ναύπλιο (3)

Την ίδια στιγμή από τον Δήμο Ναυπλιέων έχουν ανακοινωθεί νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει μεταξύ εσόδων και εξόδων. Μία απόφαση που δεν πέρασε αναίμακτα από το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διεξήχθη σε κλίμα έντασης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας που έχει καταρτίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε δημόσιους χώρους μπορεί ενίοτε να σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού, καθώς και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα. Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%.

Παλαμήδι φώτα Ναύπλιο (1)

Να σημειωθεί πως η μείωση ή και η διακοπή του νυχτερινού φωτισμού των μνημείων αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στον σχεδιασμό φωτισμού μνημείων υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η αισθητική και η τεχνολογική. Όσον αφορά την αισθητική, υπάρχουν σπουδαίες προσεγγίσεις ανά τον κόσμο, που με πολύ λιτό τρόπο αναδεικνύουν ένα μνημείο, κτίριο ή ακόμη κι ένα τοπίο. Όσον αφορά το τεχνολογικό κομμάτι, είναι μονόδρομος οι νέες τεχνολογίες, διότι οι παλιές εγκαταστάσεις δεν μπορούν πλέον να συντηρηθούν και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες.

Πρόσφατα βλέπουμε να σβήνουν διάφορα μνημεία στην Ευρώπη. Πιθανότατα σβήνουν μόνο τα μνημεία που φέρουν πολύ παλιό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι λάθος να σβήσει ένα σύγχρονος, σωστά μελετημένος δημόσιος χώρος για λόγους ενεργειακής εξοικονόμησης. Το ενεργειακό όφελος θα είναι μηδαμινό σε σχέση με το ψυχολογικό αποτύπωμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σκοτεινή πόλη.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis