home design 800Χ400

Ναύπλιο: Μαραθώνιος για να βρει φάρμακο για το παιδί του, όσο ψηνόταν στον πυρετό

Πατέρας έκανε 100 χιλιόμετρα για να βρει αντιβίωση και αντιπυρετικό, φτάνοντας από το Ναύπλιο στα Εξαμίλια και το Σοφικό – Σημαντικές οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων στα φαρμακεία της Αργολίδας

Μαραθώνιο αγώνα για να βρει ένα κοινό φάρμακο για το παιδί του, που ψηνόταν στον πυρετό έκανε επώνυμος Ναυπλιώτης (τα στοιχεία του στη διάθεση του anagnostis), αφού η έλλειψη στα φαρμακεία είναι σημαντική στα ράφια, αλλά και στις φαρμακαποθήκες.

Ο πατέρας του μικρού κοριτσιού, φεύγοντας από το σπίτι, έχοντας ανά χείρας τη συνταγή του γιατρού, πήγε στο πρώτο φαρμακείο της πόλης που βρήκε στο δρόμο του, όμως το συνηθισμένο σκεύασμα, η αντιβίωση δηλαδή που πρότεινε ο γιατρός, δεν υπήρχε. Τότε άρχισε ο Γολγοθάς σε πολλά φαρμακεία του Ναυπλίου και της γύρω περιοχής, για να καταλάβει πολύ σύντομα, ότι το φάρμακο δεν υπήρχε ούτε στις φαρμακαποθήκες. Η περιπέτεια για να βρεθεί το αντιβιοτικό και ενώ το παιδί συνέχιζε να ψήνεται στον πυρετό, συνεχίστηκε στις γύρω περιοχές. Το μεγάλο ταξίδι για να βρεθεί το φάρμακο συνεχίστηκε, σε διάφορες περιοχές της Αργολίδας. Άδικος ο κόπος και η αγωνία στο αποκορύφωμα, με τη μητέρα να κάνει μπάνιο το κοριτσάκι για να ρίξει τον πυρετό.

Οι σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα επηρέασαν σοβαρά την κόρη του και την οικογένεια του, με την ίωση να έχει «κρεβατώσει» τον παιδικό πληθυσμό, και την αγορά να στερείται από παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα.

Γενικότερα τα παιδιατρικά σκευάσματα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν αυτήν την εποχή, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί και ο πατέρας άρχισε να αναζητά το σκεύασμα σε γειτονικούς νομούς, όσο άκουγε τη σύζυγό του από το τηλέφωνο να του λέει ότι ο πυρετός στο παιδί δεν πέφτει.

Ανάλογο αγώνα δρόμου έκανε ένας ακόμα συμπολίτης του, αναζητώντας και οι δύο τέσσερα παιδικά φάρμακα, κάνοντας μαραθώνιο στις γύρω περιοχές.

Τελικά έχοντας καταγράψει πάνω από 100 χιλιόμετρα διαδρομών από φαρμακείο σε φαρμακείο, η κατάληξη ήταν αν βρεθούν τα δύο από τα τέσσερα φάρμακα σε φαρμακείο του Άργους, ενώ για τα άλλα δύο χρειάστηκε να φτάσουν ως τα Εξαμίλια και το Σοφικό της Κορινθίας, μίας και εκεί ήταν τα μοναδικά φαρμακεία που είχαν τα τελευταία τεμάχια των συγκεκριμένων φαρμάκων στα ράφια τους.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Τα φαρμακεία της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις μιας και οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η κοινή γρίπη (Η1Ν1), ο κορωνοϊός και πολλές εποχιακές ιώσεις μαστίζουν τον κόσμο, λόγω του χειμώνα και των κλειστών χώρων που συνεχώς βρισκόμαστε. Παρ΄ όλα αυτά βασικά φάρμακα δεν υπάρχουν στα φαρμακεία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να απευθύνονται σε φαρμακεία μακρινών πόλεων και χωριών.

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν πως πάνω από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων ήταν σε μόνιμη έλλειψη. Κύρια αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έβαλε φρένο στις παράλληλες εξαγωγές μεγάλης κατηγορίας φαρμάκων για τις οποίες καταγράφονται ελλείψεις στην ελληνική αγορά και οι αλλαγές μπήκαν σε εφαρμογή από τις 25 Νοεμβρίου.

Εντούτοις, παρά την απαγόρευση εξαγωγών, τα προβλήματα στην επάρκεια φαρμάκων φαίνεται πως συνεχίζονται και πηγές από τον χώρο των φαρμακαποθηκάριων αναφέρουν πως σε φάρμακα που δεν εξάγονται, η αποθήκη μπορεί, για παράδειγμα, να παραγγέλνει 100 τεμάχια και να λαμβάνει μόλις πέντε.

Αυστηροί έλεγχοι από Πλεύρη

Αποτέλεσμα είναι το πρόβλημα να μην λύνεται, αλλά να διογκώνεται μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Να σημειωθεί, ότι όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

Ο ΕΟΦ την Τετάρτη προχώρησε στην αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες με έδρα την Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο. Η αναστολή της άδειάς τους ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ και για το χρονικό διάστημα αυτό, δεν νομιμοποιούνται να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

UPDATE Εκ παραδρομής, αναφέρθηκε αρχικά ότι ο πατέρας του κοριτσιού, αναζήτησε το φάρμακο και σε φαρμακείο του Τολού, ενώ αυτό δεν ισχύει και διορθώθηκε άμεσα.

Σχόλια

Exit mobile version