Το αίτημα για την ίδρυση σταθμών του ΕΚΑΒ, για σοβαρούς λόγους δημόσιας υγείας, στη Λογγά του Δήμου Μεσσήνης, στη Γορτυνία της Αρκαδίας, στην Ερμιονίδα της Αργολίδας και στο Γύθειο της Λακωνίας, παρουσίασε, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ, Παναγιώτη Κουτσουμπέλη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Άγγελος Χρονάς. Επίσης το αίτημα έχει αποστείλει εγγράφως στον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Χρονάς έθεσε και προφορικά στον κ. Κουτσουμπέλη τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για νέους τομείς ΕΚΑΒ σε Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες σταθμούς ΕΚΑΒ.
Ο κ. Κουτσουμπέλης άκουσε με προσοχή τον κ. Χρονά και του ζήτησε να επαναλάβουν «δια ζώσης» την συνάντηση στις αρχές του νέου έτους, ενώ επεσήμανε πως πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα για δημιουργία νέων τομέων, αλλά το πρόβλημα έγκειται στη στελέχωσή τους, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
Το υπόμνημα Χρονά στο ΔΣ του ΕΚΑΒ
Το Υπόμνημα που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρονάς προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ του ΕΚΑΒ, με το παρόν υπόμνημα θα ήθελα και εγγράφως να σας γνωστοποιήσω τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών της με ασθενοφόρα.
Από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω επισκεφθεί όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ και έχω συνομιλήσει με τους κατά τόπους υπεύθυνους, ενώ έχω πραγματοποιήσει σειρά επαφών τόσο με το ΕΚΑΒ, (Σεπτέμβριος του 2021), όσο και με φορείς Υγείας και έχω επισημάνει πολλάκις το θέμα αυτό.
Μάλιστα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, στις 5 Δεκεμβρίου, το θέμα τέθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αρκαδική Πρωτεύουσα παρόντων των Υπουργών Πλεύρη και Γκάγκα, στην οποία παρευρίσκονταν και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ καθώς και οι Διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας.
Επειδή όμως τα προβλήματα και η ανάγκη κάλυψης περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ασθενοφόρα παραμένουν, προβαίνω και εγγράφως στη γνωστοποίηση τους με την ελπίδα να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την δημιουργία των τεσσάρων νέων τομέων ΕΚΑΒ σε αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς οι κάτοικοι τους και οι επισκέπτες τους.
Και οι τέσσερις νέοι τομείς που αιτούμαι, μεταφέροντας την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και των Φορέων Υγείας, είναι αναγκαίοι και θα καλύψουν συγκεκριμένες περιοχές, αφού οι υφιστάμενοι σταθμοί δεν επαρκούν και δυστυχώς έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές λόγω της καθυστέρησης άφιξης του ασθενοφόρου λόγω της απόστασης.
Συγκεκριμένα οι νέοι τομείς ΕΚΑΒ που αιτούμαι είναι:
1. Για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας στην Γορτυνία. Ο νέος Τομέας ΕΚΑΒ στο Δήμο Γορτυνίας θα καλύπτει επαρκώς τόσο τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, όσο και των επισκεπτών του Δήμου, καθώς και τον οδικό άξονα της Εθνικής Οδού Τρίπολης Πύργου, όπου κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία τουριστική αύξηση και ως εκ τούτου οι ανάγκες διακομιδής των περιστατικών είναι αυξημένες, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας με ταχείς χρόνους διακομιδής και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
2.Για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στην Ερμιονίδα. Ο κοντινότερος σταθμός ΕΚΑΒ απέχει 80 χιλιόμετρα, απαιτείται χρόνος πάνω από μία ώρα για την διακομιδή ενός ασθενούς, η περιοχή είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά, υποδέχεται περιστατικά από Σπέτσες και Ύδρα.
Για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στο Γύθειο. Οι υπάρχοντες σταθμοί σε Σπάρτη και Μολάους δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού, οι αποστάσεις δεν καλύπτονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στη Λογγά. Ο νέος τομέας θα καλύψει τις ανάγκες περιοχών, όπως το Πεταλίδι, η Κορώνη που δεν καλύπτονται από το σταθμό της Καλαμάτας λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, ενώ δεν υπάρχει και επαρκής αριθμός ασθενοφόρων και παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των περιστατικών. Και η περιοχή αυτή είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά και ο πληθυσμός της διπλασιάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καταλήγοντας θεωρώ πως θα ληφθούν υπόψη όσα αναφέρω στο παρόν υπόμνημα και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία των νέων τομέων ΕΚΑΒ, που θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ασθενών. Φυσικά για την λειτουργία τους θα απαιτηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό που θα πρέπει να προσληφθεί, αφού το υπάρχον δεν επαρκεί».