Σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας μέσα στο 2023 με βάση το νέο χάρτη υγείας που έχει καταρτίσει. Μάλιστα με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, δεν αποκλείεται οι νοσηλευτικές μονάδες σε Άργος και Ναύπλιο που τελούν υπό τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, να υποστούν γενικό λίφτινγκ, εις βάρος του Ναυπλίου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο υπήρχε εδώ και καιρό στο συρτάρι αλλά φαίνεται πως κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.
Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο θα «παγώσει» και θα ενεργοποιηθεί από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εάν φυσικά εκλεγεί και πάλι η Νέα Δημοκρατία, καθώς υπολογίζεται και το πολιτικό κόστος από τις προσδοκώμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την υποβάθμιση των νοσοκομείων τους.
Τα 4 κριτήρια για τις συγχωνεύσεις
Ο νέος χάρτης υγείας προβλέπει αλλαγές σε νοσοκομειακούς σχηματισμούς σε όλη τη χώρα. Ήδη μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει το ethnos.gr έχουν προσδιοριστεί και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν.
Για τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων θα τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς η κυβέρνηση θέλει να περάσει στο νέο ΕΣΥ με ήπιους τόνους και χωρίς να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Χαμηλή πληρότητα
Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες. Μάλιστα θα επικαλεστεί και έρευνες που έχουν γίνει αλλά και καταγραφές για την πληρότητα.
Λουκέτα πάντως δεν αναμένεται να μπούνε σε νοσοκομεία αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.
Στην περίπτωση αυτή θα ορισθεί μία κεντρική μονάδα υγείας και τα διπλανά νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.
Ήδη από τις καταγραφές που έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοντά 50 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.
Με βάση το σχέδιο, οι νοσοκομειακές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα θα ενταχθούν υπό την «ομπρέλα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής όπου και θα μετακινείται το προσωπικό. Στόχος να λειτουργούν με επάρκεια εργαζομένων όλες οι κλινικές του κεντρικού νοσοκομείου.
Μικρή απόσταση
Ένα άλλο βασικό κριτήριο που εμπεριέχεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις είναι η απόσταση μεταξύ νοσοκομείων. Και αυτό διότι υπάρχουν περιοχές που διαθέτουν 2 και 3 νοσοκομεία (κάποιες και περισσότερα) σε πολύ κοντινή απόσταση.
Στις περιπτώσεις αυτές το προσωπικό θα μετακινηθεί στο κεντρικό νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα αλλάξουν χρήση και θα γίνουν είτε μονάδες αποκατάστασης, είτε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένα νοσήματα είτε Κέντρα επείγουσας ιατρικής.
Στελέχωση
Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν.
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι κάποια νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε εργαζόμενους καθώς οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται
Δείκτες αποτελεσματικότητας
Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης.
Ενδεικτικά θα εκτιμηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται αλλά και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται. Θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες που έχουν ορισθεί και χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό νοσοκομεία θα μετατραπούν για παράδειγμα σε κέντρα τραύματος, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπου καταγράφονται πολλά ατυχήματα.
Γκιόλας: Πότε επιτέλους θα ανοίξει τα χαρτιά της η Κυβέρνηση για τα νοσοκομεία της Αργολίδας;
Όπως αναφέρει ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας:
«Δημοσιεύματα σχετιζόμενα με συγχωνεύσεις νοσοκομείων μέσα στο 2023 στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας με βάση το νέο χάρτη υγείας που έχει καταρτίσει, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και έκδηλη αγωνία στους πολίτες της Αργολίδας καθώς και σε μερίδα κατοίκων περιοχών όμορων νομών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες τους.
Βρισκόμαστε ήδη σε μια μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για την Αργολίδα, παρότι φωτογραφίζεται κι αυτή μαζί με άλλους νομούς που έχουν περισσότερες της μιας Νοσηλευτικής Μονάδας και μάλιστα σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση.
Εικασίες και αόριστες προβλέψεις διαρρέονται περί λειτουργικής διασύνδεσης τέτοιων νοσοκομείων που θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση και μετακινούμενο προσωπικό.
Επειδή σε καμία από τις πολλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που υπέβαλα στον αρμόδιο Υπουργό για το μέλλον των δύο νοσοκομείων του Νομού δεν έλαβα απάντηση.
Επειδή η τακτική της σιγής και απόκρυψης προθέσεων δεν αρμόζει σε μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία αφού δεν ξεκαθαρίζει τα χαρτιά της και σχεδιάζει ερήμην των πολιτών και χρηστών των υπηρεσιών της Δημόσιας υγείας.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει το κρυφτό επικαλούμενη δείκτες αποτελεσματικότητας, ελλείψεις προσωπικού και κοντινές αποστάσεις και να δημοσιοποιήσει άμεσα και με ευθύτητα τις προθέσεις της.
Να αναλάβει δε ακέραια ευθύνη για την υποστελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εις μάτην και ως πρόφαση και μόνο επικαλείται, στην προσπάθεια της να περιορίσει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας στον τόπο μας».