Τα ερωτήματα που δημιουργούνται ύστερα και από τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη παραμένουν και τελικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ερωτάται: Τι τελικά έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Π.Ε. Πελοποννήσου;
Αναλυτικά η δήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
«Συμπληρώθηκαν 7 χαμένα χρόνια για τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά από την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Καμμένου – Τσίπρα βιώνουμε πλέον τα αποτελέσματα του επιτελικού παρακράτους των αρεστών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι περιοδεύοντες, ως σύγχρονοι Μαυρογυαλούροι, στα αποκαΐδια των επιτευγμάτων τους συνειδητοποιούν ότι έχουν οδηγήσει την Χώρα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε πλήρη απαξίωση και καθίζηση.
Τα οριζόντια ζητήματα που αφορούν την χώρα γιγαντώνονται διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής δημιουργώντας σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και εσχάτως (στα χνάρια και της προηγούμενης κυβέρνησης) και ζήτημα Δημοκρατίας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα θέματα: Του Δημογραφικού που είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Των υποκλοπών, με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στον τομέα της Υγείας που όπως αποδείχθηκε σκοπό έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της. Τις ελλείψεις στον χώρο της παιδείας σε καθηγητές και υποδομές ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Της ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν οι φίλοι της Μητσοτάκης Α.Ε. Της έλλειψης στέγης και των εξοντωτικών ενοικίων οδηγώντας σε απόγνωση νέα ζευγάρια και φοιτητές. Της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των ΟΤΑ με την θεσμική εκτροπή του ν. Θεοδωρικάκου. Των τεράστιων κενών στην Αστυνομία εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας ειδικότερα στα περιφερειακά τμήματα οπού κλείνει το ένα μετά το άλλο. Της ανυπαρξίας σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικών χεριών, του εξοντωτικού κόστους παραγωγής και της συγκράτησης πληθυσμών στην ύπαιθρο. Την αδιαφορία για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της χώρας μιας και δεν υφίσταται τραπεζικό σύστημα, δεν χορηγούνται ρυθμίσεις ευνοϊκές σε ΔΟΥ – ΕΦΚΑ, αποτελεί σκάνδαλο δε η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τα fund. Και ο κατάλογος μεγαλώνει καθημερινά.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται ύστερα και από αυτή τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη παραμένουν όχι μόνο πολλά αλλά θα αποδειχτεί για ακόμα μια φορά, ότι είναι αναπάντητα μιας και κάθε απάντηση δυστυχώς περιλαμβάνει ΘΑ.
Ερωτούμε λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με την Π.Ε Αρκαδίας τι έπραξε σχετικά με:
– την απολιγνιτοποίηση, που εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιούργησε στα ενεργειακά αποθέματα ολόκληρης της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα και την πραγματική ερήμωση της πόλης της Μεγαλόπολης, μια από τις ελάχιστες μέχρι πρότινος περιοχές της Αρκαδίας, εκτός της Τρίπολης, που παρατηρούνταν στοιχεία αστικής συγκρότησης και αποφυγή της ερήμωσης, ένα φαινόμενο που πλήττει ολοένα και περισσότερο την Αρκαδία, την ώρα που το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και μη ορατά αποτελέσματα.
– το υποβαθμισμένο αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο, την διακοπή της λειτουργίας του σιδηροδρόμου, η οποία έχει εντείνει το πρόβλημα.
– την ιδιαίτερου κάλλους Λίμνη Λάδωνα, εφόσον ακόμα και η υπό εξέλιξη ανάπλαση, μοιάζει σαν παρηγοριά στον άρρωστο, με χρήματα πεταμένα στον βυθό της, αφού την ώρα που δεν υπάρχει αξιόλογο οδικό δίκτυο για πρόσβαση έως εκεί και περιμετρικά αυτής, φτιάχνουμε ποδηλατοδρόμους και παγκάκια.
– την πολυσυζητημένη παράκαμψη Λαγκαδίων της Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, η οποία θα μείωνε την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Αρχαίας Ολυμπίας και θα αναδείκνυε τουριστικά ολόκληρη την περιοχή της ορεινής Γορτυνίας.
–τις Υγειονομικές Μονάδες, όπως το Παναρκαδικό Νοσοκομείο (όπου η αποδυνάμωση μοιάζει τελικά να είναι στοχευμένη) και τα Κέντρα Υγείας του Νομού που υπολειτουργούν, λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων στην υγεία, είναι το γεγονός ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια και πολλαπλές παρεμβάσεις, προμηθεύτηκαν πρόσφατα καινούργια ασθενοφόρα στα Κ.Υ. Τροπαίων, Λεωνιδίου, Μεγαλόπολης, Άστρους και Δημητσάνας αλλά παρ’ όλα αυτά στα Τρόπαια δεν υπάρχουν οδηγοί με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν ανενεργά.
– τη λίμνη Τάκα, για την οποία παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου αξιοποίησής της, έργο για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από το 2019 και είχαν δεσμευτεί για δημοπράτησή του έως τις 30 Απριλίου του 2021 (ενώ δεν προβλέπεται έως στιγμής ούτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023).
Σε σχέση με την Π.Ε Λακωνίας τι έπραξε σχετικά με:
– Την επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ Σπάρτης, το οποίο θα λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, το οποίο κακώς και αδίκως κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το έτος 2018,
– Την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, από τον Μυστρά μάλιστα είχε δεσμεύτει για την βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση και την εξωστρέφεια του ιστορικού αυτού τόπου με στόχο την ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας,
– Την ουσιαστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βοιών και της Ελαφονήσου.
– Το υποβαθμισμένο αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο
–Το φράγμα της Κελεφινας που θα έδινε λύση στο αρδευτικό πρόβλημα χιλιάδων αγροτών της βόρειας Λακωνίας και έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά.
–Την κατασκευή νέας γέφυρας Ευρώτα στη Σκάλα που θα αργήσει πολύ όπως φαίνεται παρόλο τις εξαγγελίες κεντρικής εξουσίας και περιφερειακων αρχών
Σε σχέση με την Π.Ε Κορινθίας τι έπραξε σχετικά με:
–Τις Υγειονομικές Μονάδες: Υπολειτουργία – Υποστελέχωση Περιφερειακών Ιατρειών (τα περισσότερα λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα ή ανά 2 εβδομάδες). Κέντρα Υγείας: Στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένα με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές, που βρίσκονται σε εγκατάλειψη χωρίς την απαραίτητη συντήρηση. Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου: Υποστελέχωση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και σε κλινικές αιχμής, όπως το ΤΕΠ (Χειρουργικό και Παθολογικό). Μόνο το 55% των οργανικών θέσεων των ιατρών καλύπτεται, ενώ υπάρχουν και κλειστές κλινικές, όπως η Ω.Ρ.Λ. Το ιατρικό προσωπικό εξαντλείται από τις υπεράριθμες εφημερίες, παρότι συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε αυτές. Οι Ιατροί Γενικής Ιατρικής που έχουν μετακινηθεί από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού δεν επαρκούν για να καλύπτονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στις αποκεντρωμένες Δομές Υγείας. Η πυρασφάλεια του Νοσοκομείου δεν καλύπτει τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός και οι υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως ανανέωση.
–Την κλειστή διώρυγα του Ισθμού: Κλειστή επί 21 μήνες, με διάλειμμα μόνο 3 μήνες το Καλοκαίρι που άνοιξε. Οι επεμβάσεις που γίνονται αφορούν την προσωρινή αντιμετώπιση της κατάστασης, χωρίς να εκσυγχρονίζουν το Κανάλι και να το προσαρμόζουν στις απαιτήσεις του σήμερα. Τα μεγαλύτερα σκάφη πάλι δεν θα μπορούν να κάνουν τον διάπλου του Ισθμού. Καμία κουβέντα για τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας. Ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου για την ολιστική εκμετάλλευση και ανάδειξη της περιοχής και της περιουσίας της Διώρυγας, αφού συνεχώς ακούμε από κυβερνητικά και γαλάζια περιφερειακά στελέχη γενικότητες, ευχολόγια και «ΘΑ».
-Την λειψυδρία-φράγμα Ασωπού: Τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας κυρίως στην κεντρική Κορινθία σε ύδρευση και άρδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καλοκαίρι που πέρασε, η έδρα του Δήμου Βέλου- Βόχας το Ζευγολατιό, που έμεινε χωρίς νερό για περισσότερο από ένα μήνα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης ο Άσσος, το Λέχαιο, Το Περιγιάλι, το Καλέντζι, το Βοχαϊκό και το Κοκκώνι κα. Σχετικά με το Φράγμα του Ασωπού, είμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγάλης χρονικής παράτασης για την ολοκλήρωση του βασικού έργου, ακόμα και αν τελειώσει στο τέλος του 2023 σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες. Δεν γνωρίζει κανείς πότε θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα υποέργα για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κορινθίας, αφού πολλά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Τελευταία μάλιστα η ανάδοχη εταιρεία απέλυσε ξαφνικά μεγάλο μέρος του προσωπικού και πάγωσε τις εργασίες. Συνεπώς αγνοείται μέχρι και σήμερα ο πραγματικός χρόνος που το φράγμα του Ασωπού θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι γεγονός ότι δεν αρκούν οι όποιες μικροπαρεμβάσεις από την Περιφέρεια για τον εκσυγχρονισμό και την επαρκέστερη λειτουργία του Α.Ο.Σ.Α.Κ, ενώ η δημιουργία μικρών, μεσαίων και μεγάλων φραγμάτων – υδροσυλλεκτών στην Κορινθία αλλά και η συντήρηση και η αξιοποίηση των υπαρχόντων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική βοήθεια.
–Τα προβλήματα ύδρευσης, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος κεντρικός σχεδιασμός για να υπάρχει πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έπρεπε να εκπονούσαν και να υλοποιούσαν έγκαιρα ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και όχι να πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης αφού «έχει σκάσει» το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο τα έργα να γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με βάση τις αιτήσεις και το ενδιαφέρον των ΟΤΑ.
–Τους Κορίνθιους αγρότες που έχουν φτάσει στα όρια τους εξαιτίας των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες (Σουλτανίνα & Κορινθιακή Σταφίδα) και αγωνιούν για την οικονομική τους επιβίωση και την συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες τους από την λειψυδρία, τον καύσωνα και στη συνέχεια τις βροχοπτώσεις (στην περιοχή της Νεμέας) είναι πολύ μεγάλες, ενώ την ίδια ώρα η ακρίβεια των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων «χτυπάει κόκκινο». Τέλος η Κυβέρνηση απάντησε στην Αναφορά που καταθέσαμε στην Βουλή ότι δεν διαπιστώθηκε καύσωνας, χωρίς να βεβαιωθεί πρώτα εάν οι κατά τόπους μετεωρολογικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά. Πώς θα συνεχίσουν να καλλιεργούν οι Κορίνθιοι αγρότες τα χωράφια τους χωρίς νερό, όταν μια ανίκανη Κυβέρνηση αδυνατεί να τελειώσει και να παραδώσει σε λειτουργία το Φράγμα του Ασωπού ?
–Το τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα στις παράκτιες περιοχές στη δυτική Κορινθία από την διάβρωση των ακτών. Κινδυνεύουν οι περιουσίες και η ασφάλεια των πολιτών. Απουσία υλοποίησης αποτελεσματικού και ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος.
-τα αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία του έργου του δρόμου Σχίνος – Αλεποχώρι. Ένα έργο που έχει βαλτώσει για περισσότερα από δέκα χρόνια και φαίνεται ότι έχει παγώσει στο στάδιο των μελετών. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Σχετικά με την Π.Ε Μεσσηνίας τι έπραξε σχετικά με:
– Τον οδικό άξονα Τσακώνα – Καλό Νερό;
– Τον οδικό Άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη;
– Τον οδικό άξονα Ριζόμυλος – Κορώνη
– Την οδική σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης και την κατασκευή του Μουσείου της.
– Την αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας
– Τους λιμένες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας
– Το παροπλισμένο Σιδηροδρομικό δίκτυο
– Την σύνδεση των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος
– Το απαρχαιωμένο και επικίνδυνο ενδομεσσηνιακό οδικό δίκτυο
– Την Μαύρη Σταφίδα και την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
– Την στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας που υπολειτουργούν, την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την στελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Σχετικά με την Π.Ε Αργολίδας τι έπραξε σχετικά με:
– Την σύνδεση της Ε.Ο. Κορίνθου -Τριπόλεως με την Π.Ε Αργολίδας; Η Αργολίδα, παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω τουρισμού και την μετακίνηση τόσων τροχοφόρων καθημερινά, είναι η μοναδική Π.Ε μέχρι τώρα χωρίς σύνδεση με την Ε.Ο., με όλα τα προβλήματα, που αυτό ομολογουμένως συνεπάγεται.
– Την έλλειψη νερού στον Δήμο Ερμιονίδας, που οι όποιες ποσότητες υπάρχουν αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές πλέον ανάγκες των κατοίκων της περιοχής;
– Την μεταφορά του νερού του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας;
– Την μαρίνα του λιμανιού του Ναυπλίου, που έχει ενταχθεί σε ΣΔΙΤ από το έτος 2013 καθώς και για τα υδατοδρόμια, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα για την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος;
– Αποτελούσε δέσμευσή σας η σιδηροδρομική γραμμή του δρομολογίου Ναύπλιο-Κόρινθος και η διασύνδεσή της με το αεροδρόμιο, «Ελευθέριος Βενιζέλος», μα δυστυχώς μόνο διακηρύξεις.
– Ποιός θα ασχοληθεί επί της ουσίας με το ζήτημα του εμπαιγμού των αγροτών του Νομού της Αργολίδας σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθώς και για την ψεύτικη πληθώρα των απατηλών υποσχέσεών;
-Τι γίνεται με τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό στα δύο Νοσοκομεία, σε Ναύπλιο και Άργος, καθώς γιατί ουδέποτε προωθήθηκε το σχέδιο για ένα ενιαίο σύγχρονο και καθ’ όλα λειτουργικό Νοσοκομείο Αργολίδας;
Και αν συνεχίσουμε θα έρθουμε αντιμέτωποι με σωρεία επιπλέον προβλημάτων.
Όμως τώρα ήρθε η ώρα να ερωτηθούν όλοι εκείνοι οι πολίτες που εξαπατήσατε κ. Μητσοτάκη που δυστυχώς σας εμπιστεύτηκαν και τους περιπαίξατε. Άραγε πόσο άλλαξε η ζωή τους από τις πολιτικές της διακυβέρνησής σας και από τις επιλογές των εκλεκτών σας στην Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Τοπική)
Η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πια μονόδρομο, η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή. Με επίκεντρο την κοινωνία των πολλαπλών και ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων, την θωράκιση της, την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, με μια διαφορετική δυναμική στις σχέσεις πολίτη – πολιτικού, και πολίτη – κράτους. Έναν δρόμο που μόνο το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διασφαλίσει με την κοινωνία στο προσκήνιο. Ήρθε η ώρα της Αναγέννησης της χώρας.»