home design 800Χ400

Πώς τίμησαν τον Παπαρσένη Κρέστα σε Κρανίδι και Δερβενάκια

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κρανιδιώτη Αρχιμανδρίτη και οπλαρχηγό, Αρσένιο Κρέστα

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κρανιδιώτη Αρχιμανδρίτη και οπλαρχηγό, Αρσένιο Κρέστα «Παπαρσένη», στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, η Κοινότητα Κρανιδίου, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, συνδιοργάνωσαν τις τιμητικές εκδηλώσεις.

Από το Κρανίδι στα Δερβενάκια

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία δημοτών αναχώρησε με λεωφορείο, με προορισμό τον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, για απόδοση τιμών στον τάφο του Κρανιδιώτη οπλαρχηγού.  

Στο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλο και τους απογόνους της οικογένειας Κρέστα, κα Σ. Τσιφάκη και Α. Κρέστα.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις στο Κρανίδι

Η κορύφωση των τιμητικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όπου τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου, χοροστατούντος του πανοσιολογιότατου Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου π. Χριστοφόρου Καραβία,  με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών του 1ου & 2ου  Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, καθώς και πλήθους πολιτών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία «Παπαρσένη» που δεσπόζει η προτομή του ήρωα.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας κκ Γιάννης  Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, ο απόγονος της οικογένειας Κρέστα, κ. Ανδριανός Κρέστας και η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου, κα Βούλα Γιαννακοπούλου.

Ομιλία για τη ζωή και τη δράση του οπλαρχηγού Αρσενίου Κρέστα εκφώνησε η φιλόλογος, κα Ευαγγελία Ηλιού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας κκ, Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας και  Α. Πουλάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Ε. Γκαμίλη, οι Αντιδήμαρχοι κκ, Τ. Αντωνοπούλου, Σ. Αντουλινάκης και Γ. Πιτσάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π, κ. Π. Μέξης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Ι. Τσαμαδός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Α. Στρίγκου και Ι. Ρούσσης, απόγονοι της οικογένειας Κρέστα, Εκπρόσωποι του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου και πλήθος κόσμου.

Ο Παπαρσένης

Ο Παπαρσένης Κρέστας γεννήθηκε στο  Κρανίδι το 1779.

Τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής στην Κοιλάδα και των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη εκτίμησαν τη φιλομάθεια του και τον έστειλαν στην περίφημη εκκλησιαστική σχολή της Δημητσάνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μικρά Ασία στη σχολή των Κυδωνιών στο Αϊβαλί.

Υπηρέτησε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. ΄Εγινε μέλος της  Φιλικής εταιρείας. Έλαβε δυναμικά μερος στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό Ζυγό.

Στις 2 Απριλίου 1821 η Δημογεροντία Κρανιδίου διακήρυξε την ελευθερία και την λήψη των όπλων δίνοντας εντολή στον Παπαρσένη να κινηθεί για την απελευθέρωση του Ναυπλίου και να αγωνιστεί όπου η πατρίδα είχε ανάγκη… Ως Οπλαρχηγός Ερμιονέων, Επιδαυρίων, έδωσε πολλές σκληρές μάχες. Ατρόμητος πολεμιστής ιδεολόγος, ακαταμάχητος.

Συγκέντρωσε 600 γενναίους Κρανιδιώτες και πολεμώντας γενναία έχασε τη ζωή του στις 27 Νοεμβρίου 1822 στα Δερβενάκια στο στενό του Αγίου Σώστη αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις του Ντελι Αχμέτ  που τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν χωρίς να τροφοδοτήσουν τους πολιορκούμενους Τούρκους στο Ναύπλιο και το Παλαμήδι, αλλά ο Παπαρσένης Κρέστας και ο ανιψιός του έχασαν τις ζωές τους.

Σχόλια

Exit mobile version