home design 800x400

home design 1170Χ320

Γιώργος Γεωργαντάς από Τρίπολη: Κανείς αγρότης ανυπεράσπιστος και αβοήθητος

Ευρεία σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα – Αλλαγές στην αντιστοίχιση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αριθμό εργατών γης που δύνανται να κληθούν ανά περιφερειακή ενότητα
Γεωργαντάς Τρίπολη (2)

Αλλαγές στην αντιστοίχιση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αριθμό εργατών γης που δύνανται να κληθούν ανά περιφερειακή ενότητα, ανακοίνωσε από την Τρίπολη σε ευρεία σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην έλλειψη των εργατών γης, είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες (έγιναν ήδη με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο), χορηγούνται άδειες πενταετίας για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και, όπως σημείωσε, στα νέα Σχέδια Βελτίωσης δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς οικίσκων, με επιδότηση 50%.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος και το ΥΠΑΑΤ δίνει έμφαση στην κατασκευή αρδευτικών έργων υποδομής που θα βοηθήσουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην διεύρυνση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθιστώντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας και συντονιστής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, έγινε εκτενής συζήτηση και τέθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 1.099 δικαιούχων στους οποίους, αντιστοιχούν 40.570.000 ευρώ και έχει ήδη πληρωθεί το 70% της επιδότησης που τους αναλογεί.

Στήριξη των συνεργατικών σχημάτων

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα καθώς μέσα από αυτά μπορούν να επιλυθούν καλύτερα τα προβλήματα όπως η εξεύρεση εργατών γης αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους παραγωγής, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση μείωσε το φόρο κατά 50% στους μετέχοντες σε αυτούς. Τόνισε δε, ότι για να έχει μέλλον η ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθούν τα συνεργατικά σχήματα και η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και τη δημιουργία συνθηκών για ασφαλέστερη παραγωγή. Το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 163 εκατ. ευρώ, το οποίο προς το παρόν αφορά μόνο συνεργατικά σχήματα, δεν έχει την απορροφητικότητα που πρέπει και εξετάζεται η επέκτασή του. Ανέφερε ακόμα ότι μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, δίνεται η δυνατότητα αγοράς όμορης γης για καλλιέργεια. Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, ο ΥπΑΑΤ, ανακοίνωσε ότι πέραν του τρέχοντος προγράμματος της μεταβατικής περιόδου, θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023- 2027.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής, δίνοντας έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν άλλη πηγή εισοδήματος», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Τα αρδευτικά

Αναφερόμενος στα αρδευτικά σημείωσε ότι το νερό είναι εθνικός πλούτος τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να διανείμουμε σωστά. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων και η κατασκευή φραγμάτων, τόνισε. Στο Μηναγιώτικο Φράγμα ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα γίνει ταυτόχρονα και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο δε του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα έργα.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αποζημιώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από τον προϋπολογισμό. Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι ο Οργανισμός λειτουργεί λόγω της στήριξης που παρέχει προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 651 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο προϋπολογισμός έχει συμβάλλει με 400 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε, ότι σήμερα οι αποζημιώσεις δίνονται σε ταχύτερο χρόνο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis