home design 800Χ400

home design 1170x320

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου καταθέτει προσφυγή για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο

Μαρινάκος: «τον πρώτο λόγο για το αναπτυξιακό πρότυπο μιας περιοχής τον έχει η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία έχει ηθικό καθήκον να την σεβαστεί»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου σε  συνέχεια των ενστάσεων- αντιρρήσεων που είχε υποβάλλει προς την ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2021, κατά Ανώνυμης Βιομηχανικής και Ενεργειακής Εταιρίας  που είχε καταθέσει αιτήσεις που προέβλεπαν την εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στα όρια των δήμων Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, 74 ανεμογεννητριών στα όρια των Δήμων Μεγαλόπολής Αρκαδίας, Οιχαλίας Μεσσηνίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως Ηλείας και επιπλέον 81 ανεμογεννητριών στα όρια των δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης Αρκαδίας, Σικυωνίων Κορινθίας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου Αχαϊας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προχωρά σε προσφυγή κατά της  απόφασης αδειοδότησης από την ΡΑΕ εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΟΠ Κωνσταντίνος Μαρινάκος, «τον πρώτο λόγο για το αναπτυξιακό πρότυπο μιας περιοχής τον έχει η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία έχει ηθικό καθήκον να την σεβαστεί».

Αναλυτικά ο ΤΟΠ σημειώνει για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο:

«Σαφώς και τιθέμεθα υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» υπο προϋποθέσεις: μέσα σε ένα θολό τοπίο που δεν υφίσταται ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την  ορθολογική εγκατάσταση ΑΠΕ και με πλήρη απουσία στάθμισης φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, η εγκατάσταση μιας τερατώδους κλίμακας αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλές εναλλακτικές «ουδέτερες» ζώνες για την εγκατάστασή τους, είναι προφανές ότι θα διαταράξει την βιοποικιλότητα  (φυσικό κεφάλαιο), όλων των ειδών στο συγκεκριμένο  δασικό  οικοσύστημα του Μαινάλου και θα τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία άμεσα και έμμεσα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, έχει  ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Η ηχορύπανση που δημιουργείται  στο οικοσύστημα του δάσους και η οπτική ρύπανση που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, μέσα σε ένα παρθένο δάσος, όπως το Μαίναλο, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Το δάσος του Μαινάλου θα κρατήσει για πάντα το μπετόν και τα σίδερα στα σπλάχνα του, επιβαρύνοντας την ψυχική υγεία των κατοίκων και των παρεπιδημούντων.

Από την άλλη τα μεγαλεπίβολα σχέδια κάποιων εταιριών τοποθέτησης μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή συνδέονται και επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος των Τοπικών Κοινοτήτων Βαλτεσινίκου,  Μαγουλιάνων,  Λάστας,  Κοντοβάζαινας του Δήμου Γορτυνίας και μάλιστα είναι σε οπτική θέαση με τις τοπικές αυτές κοινότητες όπως και με τη Τοπική Κοινότητα Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας.

Οι τοπικές αυτές κοινότητες:

α)  αποτελούν χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς σύμφωνα με το ΦΕΚ 908/4/ 13.11.1998, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

β) από τις ως άνω τοπικές αυτές κοινότητες διέρχεται  το Menalon Trail, το πρώτο πιστοποιημένο στην  Ελλάδα μονοπάτι,  από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, η οποία εκπροσωπεί 55 Ομοσπονδίες από 33 χώρες και συνολικά 3.000.000 πεζοπόρους. Το μονοπάτι αυτό συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων ακολουθεί τη διαδρομή: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Το Αιολικό Πάρκο τοποθετείται δίπλα στο μονοπάτι γεγονός που θα δημιουργήσει πλείστα ζητήματα.  Τα συνοδά έργα θα το κατατμήσουν και η ύπαρξη των ανεμογεννητριών σε συνεχή οπτική επαφή με τον πεζοπόρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της πιστοποίησης του εν λόγω μονοπατιού, από το οποίο συντηρούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και προσελκύει πεζοπόρους από όλον τον κόσμο. Το Μαίναλο είναι ένα βουνό το οποίο κατοικείται αδιάλειπτα και το Menalon trail αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία που προάγει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως του πεζοπορικού, του φυσιολατρικού, birdwatching τουρισμού κ.α. και έχει λάβει πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η προωθούμενη εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου σε μια τέτοια  περιοχή  ακυρώνει στην πράξη το στρατηγικό  σχέδιο  για ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται σήμερα πλέον των 300 μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι, προκαλώντας – πέραν της διατάραξης του φυσικού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας της περιοχής- την οικονομική κατάρρευση εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δυο έτη πανδημίας και μια νέα ενεργειακή κρίση και παράλληλα ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα που έχει να κάνει με τον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών που έχουν τον πρώτο λόγο για τον τρόπο και το είδος ανάπτυξης που επιθυμούν για τον τόπο τους. Προς αυτή την κατεύθυνση σύσσωμη η τοπική κοινωνία, (κάτοικοι, επαγγελματίες, αναπτυξιακοί φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση) έχει  αποφασίσει την μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Μαίναλον και σε όλες τις περιοχές στην Πελοπόννησο με ανάλογα χαρακτηριστικά ανάπτυξης και η Πολιτεία έχει ηθικό καθήκον να την σεβαστεί.

Ας μην απαλλοτριώσουμε και το Μαίναλο, τον κύριο αιμοδότη της τοπικής οικονομίας στον Λεβιάθαν των αιολικών. Υπάρχουν πολλές άλλες «ουδέτερες» περιοχές που μπορούν να υποδεχθούν ΑΠΕ.

Όλοι οι φορείς της Αρκαδίας, οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, (στα όρια των οποίων εκτείνεται ολόκληρο το Μαίναλο) και o Περιφερειάρχης και το  Περιφερειακό Συμβούλιο ως  θεσμικοί εκπρόσωποι του πελοποννησιακού λαού:

Ομόφωνα τασσόμεθα κατά της εγκατάστασης ΑΠΕ μέσα στο βουνό.

Επίσης, ομόφωνα ζητούμε την επικαιροποίηση της Ε.Π.Μ. και του ειδικού χωροταξικού του Μαινάλου, που θα λύσει οριστικά το ζήτημα των χρήσεων γης και των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

Συνυπάρχουν λοιπόν ταυτόχρονα:

Α. Η απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής, ιστορικής πολιτισμικής αξίας του ορεινού συγκροτήματος του Μαινάλου, ασύμβατης προς τις ΑΠΕ.

Β. Η καθολική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της, του αιτήματος για «Μαίναλο ελεύθερο από ΑΠΕ» και ένταξή του στο δίκτυο: απάτητα βουνά.

Επομένως καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό και τον Υπ. ΠΕΚΑ να τιμήσουν την από 04/05/2022 και από Σεπτέμβριο 2022 δέσμευσή τους για ένα Μαίναλον και έναν Πάρνωνα ελεύθερους από ΑΠΕ καθότι πληρούνται και οι δύο αναγκαίοι όροι που οι ίδιοι έθεσαν».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis