home design 800x400

home design 1170Χ320

Δράσεις διαχείρισης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας παρουσιάστηκαν στο Ναύπλιο

Ολοκλήρωση Ημερίδας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.
Ημερίδα ΜΔΠΠΝΠ (8)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας «Δράσεις Διαχείρισης για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων – Παρουσίαση αποτελεσμάτων», που διοργανώθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (τέως Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και τον Δήμο Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., στο θέατρο «Τριανόν» στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης κ. Αναστόπουλος Δήμος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων κ. Ρούτουλας Κωνσταντίνος και η εκπρόσωπος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού, Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων – (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ), κα Αναστασία Ρεκλείτη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Τομέα Β του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα Τζέιμυ (Δήμητρα) Γιάννακα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και τοπικών Συλλόγων αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής.

Η μεθοδολογία εφαρμογής και οι θεματικές

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας εφαρμογής και η πρόοδος υλοποίησης των επιμέρους διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης οικοτόπων και ειδών των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ και χρηματοδοτούνται από τη Πράξη «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι θεματικές που παρουσιάστηκαν από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των έργων – οι οποίοι είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές, ο καθένας στο αντικείμενό του ή μέλη των ομάδων έργων, αφορούσαν: α) στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων σχετικά με τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά του σπάνιου για την Ευρώπη είδους Juniperus drupacea (δρυπώδης άρκευθος), ο οποίος απαντά αποκλειστικά στη ΝΑ Πελοπόννησο, στον Πάρνωνα και σε πολύ μικρότερη έκταση στον Ταΰγετο, και η λεπτομερής χαρτογράφηση των πληθυσμών του στον Πάρνωνα, β) στην επιστημονική τεκμηρίωση της συνδεσιμότητας των περιοχών Natura 2000 με τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης, γ) στις επιπτώσεις της βόσκησης σε πέντε σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας (Achillea taygetea, Nepeta orphanidea, Phitosia crocifolia, Sideritis clandestina, Viola parnonia) και δύο τύπους οικοτόπων (9560* και 6420) στο όρος Πάρνωνα και τη λίμνη Στυμφαλία, δ) στην εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων της Ελαφονήσου και του Λακωνικού κόλπου για την υποστήριξη διαχειριστικών μέτρων και δράσεων, και τέλος σε συνέχεια του ανωτέρω έργου και ε) στην εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που προτάθηκαν για τη διαχείριση και διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων της Ελαφονήσου και του λακωνικού κόλπου.

Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και των εισηγητών.

Οι δράσεις της Πράξης: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Κωδικός ΟΠΣ 5033190).

Σχόλια

newsletter banner anagnostis