home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Καραθώνα: Κινδυνεύουν οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι να απωλέσουν τη «δική» τους παραλία;

Γιάννης Γκιόλας για Καραθώνα: «Στο ίδιο έργο θεατές;»

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου στη Βουλή και εισέρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή (Οικονομικών Υποθέσεων) της Βουλής σήμερα, περιέχεται στο άρθρο 49 διάταξη, για τη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας έκτασης 436 στρεμμάτων (τμήματος της ευρύτερης περιοχής της Καραθώνας των 1911 στρεμμάτων) στο ΤΑΙΠΕΔ.

Είχε μεσολαβήσει νομική αβλεψία και είχε μεταβιβασθεί από τον τότε ΕΟΤ, που είχε μόνο την επικαρπία του τμήματος αυτού και έτσι επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. με νομοθετική διάταξη ενός άρθρου να καλυφθεί το κενό και να περιέλθει έτσι όλο το πακέτο της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ, πρόσφορο για εκποίηση από υποψηφίους ή ίσως προεπιλεγέντες επενδυτές.

Η ουσία είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας ολόκληρης της Καραθώνας θα αρθεί, η κοινόχρηστη, ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση θα παρεμποδιστεί ουσιωδώς, αν δεν απαγορευθεί οριστικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής, οι επισκέπτες ντόπιοι και ξένοι να κινδυνεύσουν να απωλέσουν τη «δική» τους παραλία, τη μοναδική όμορφη και ευρύχωρη πλαζ, τον ασύγκριτο περίπατο στη φύση, ένα αξιοθαύμαστο φυσικό περιβάλλον!

Δεν θέλω να είμαι ρετρό. Γνωρίζω ότι η Καραθώνα έχει κακοπάθει. Έφερε για πολλά χρόνια το βάρος και το άγος της… φιλοξενίας μιας χωματερής, που ρύπαινε τον αέρα και το υπέδαφος με δυσώδεις οσμές και εκλύσεις τοξικών αερίων και ρυπαρών υγρών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον τα ζητήματα αυτά οδεύουν προς οριστική επίλυση.

Το θέμα με το οποίο πρέπει τώρα ως κοινωνία, ως Ναυπλιακός λαός, ως Δήμος να καταπιαστούμε άμεσα είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της Καραθώνας ως χώρου που μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί ελεύθερα και ακώλυτα τις χρήσεις της ως κοινόχρηστου χώρου και ανεμπόδιστης και προσιτής σε όλους παραλίας.

Διαχρονικά τα προτάγματα αυτά και οι ανάγκες της κοινωνίας ήταν εκείνα που ξεσήκωσαν όλο το Ναυπλιακό λαό και έγιναν αιτήματα διεκδίκησης κι αγώνα που έγιναν αποδεκτά και υιοθετήθηκαν από όλες τις Δημοτικές αρχές του Ναυπλίου, από το μακρινό 1979-80, την απομάκρυνση των «στολιδιών στην άμμο» το 2004 και τον αγώνα κατά του ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2013-14.

Η στιγμή όμως αυτή δεν προσφέρεται για αναδρομές στο παρελθόν, για επιθετικές κριτικές και αντεγκλήσεις.

Είναι ώρα της μέγιστης δυνατής συστράτευσης ώστε για το σχεδιασμό της Καραθώνας, να έχουν τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο οι δημότες και ο Δήμος Ναυπλιέων.

Καμία πρόβλεψη, κανένα επενδυτικό project, κανένα σχέδιο αξιοποίησης της Καραθώνας δεν θα επιβληθεί χωρίς την συμμετοχή, αποδοχή και έγκριση του Ναυπλιακού λαού

Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis