home design 800Χ400

Η Πελοπόννησος στο μάτι της Άριελ – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία και πότε

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Μεγάλα ύψη βροχής, κεραυνοί στα παραθαλάσσια και θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ

Έκτακτο δελτίου επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Άριελ» που θα ξεκινήσει την επέλασή της τις επόμενες ώρες και θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL» που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η κακοκαιρία «Άριελ»

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της  Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Γεωγραφικά διαμερίσματα με τα πιο έντονα φαινόμενα

  • Κεντρικό και νότιο Ιόνιο
  • Πελοπόννησος κυρίως τα παράλια αυτής
  • Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής
  • Εύβοια
  • Θεσσαλία – Σποράδες
  • Κυκλάδες
  • Χαλκιδική
  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
  • Ανατολικό και βόρειο Αιγαίο

Μέσα στην Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα πιο ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα και την Παρασκευή πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Για το Σαββατοκύριακο αναμένουμε ήπιο καιρό με ένα ερωτηματικό για τη δυτική Ελλάδα όπου φαίνεται να επηρεάζεται από ένα βαρομετρικό χαμηλό εξέλιξη που ίσως διαμορφώσει έναν άστατο καιρό χωρίς όμως τα φαινόμενα να είναι επικίνδυνα.

Ακολουθεί χάρτης από το προγνωστικό μοντέλο στο οποίο αποτυπώνεται ο όγκος νερού ανά τρίωρο σε τόνους ανά στρέμμα. Τιμές πάνω από 14 με 16 περίπου αυξάνουν τις πιθανότητες για προβλήματα – πλημμυρικά επεισόδια», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης. 

Σχόλια

Exit mobile version