Τον προβληματισμό της σχετικά με τη διαχείριση του θέματος που αφορά στην έλλειψη νερού στην Κορινθία διατυπώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου. Λίγο μετά την παύση του έργου του φράγματος του Ασωπού, το ζήτημα της λειψυδρίας επανέρχεται δριμύτερο, σε μια περιοχή καλείται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ξηρασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση, οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να ξεραθούν ολοσχερώς, ενώ οι αγρότες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για νερό από γεωτρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον φράγμα του Ασωπού, όπου λίγες μέρες νωρίτερα σταμάτησαν οι εργασίες από τον ανάδοχο του έργου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταδικάζει την ασυδοσία των μεγαλοεργολάβων, και να προκρίνει την ένταξη των έργων χωρίς ανάμειξη ιδιώτη στη διαχείρισή του. Επιπλέον, αναφέρει πως ενώ έργα για τη διαχείριση του νερού δεν εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με την επίκληση συχνά κλιματικών λόγων, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας, που δρουν δίπλα από αυτή την περιοχή στην ορεινή Κορινθία, ζητούν και παίρνουν νέες άδειες άντλησης, για όλο και περισσότερες γεωτρήσεις, αντλώντας συνεχώς και μεγαλύτερες ποσότητες νερού την ίδια ώρα που λίγο πιο κάτω ολόκληρη περιοχή διψάει και στερεύει.
Τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης
Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί μέτρα και έργα υποδομής, για την ανακούφιση των αγροτών, αλλά και όλων των πολιτών που αναγκάζονται να υφίστανται διαρκείς διακοπές υδροδότησης αλλά και να χρησιμοποιούν νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για πόση (ιδιαίτερα όσον αφορά το Δήμο Βέλου – Βόχας). Απαιτούνται:
-Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της περιοχής με την διάθεση κονδυλίων για συντήρηση των αρδευτικών καναλιών, την άμεση κατασκευή νέων έργων, δικτύων κλπ στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών.
-Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΑΟΣΑΚ με βάση τις σημερινές ανάγκες ώστε να έχουν όλοι φθηνό και σε επάρκεια νερό για τις καλλιέργειες. Να γίνει άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση ενός κλειστού δικτύου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα διαρροών, εξοικονόμησης κλπ.
-Να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να περατωθεί το έργο του φράγματος Ασωπού καθώς και των συνοδευτικών έργων (δίκτυα κλπ) και να αποκλειστεί κάθε ανάμειξη ιδιώτη στην διαχείρισή του.
–Ένταξη των καταστροφών από την λειψυδρία στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αποζημίωση της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.