Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Στη Νέα Δημοκρατία εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα, ενώ δεν λείπουν και οι διαφωνίες μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με άρθρο του Μιχάλη Λεγάκη στο aftodioikisi.gr, ο νυν Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, δεν πρόκειται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να σκέφτεται να μετατεθεί για να δώσει την μάχη του για την είσοδο του στην Βουλή.
Τρώγονται στη ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του aftodioikisi.gr, με αυτή την κίνηση του νυν περιφερειάρχη η ΝΔ βρίσκεται να ψάχνει αγωνιωδώς κάποιο στέλεχος της για να κοντράρει το Πέτρο Τατούλη (ο οποίος είναι πιθανόν να στηριχθεί, τουλάχιστον στον β΄ γύρο, εφόσον περάσει, από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην διεκδίκηση της περιφέρειας.
Το Μαξίμου προωθεί τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, βουλευτή και πρώην νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, ωστόσο ο «περιφερειάρχης» Αντώνης Σαμαράς έχει διαφορετική άποψη. Θα ήθελε έναν εκ των Δημήτρη Καφαντάρη, που ηττήθηκε το 2019 στο δήμο Πύλου Νέστορος και στη συνέχεια διορίσθηκε γραμματέας της ΚΕΔΕ, Κώστα Βλάσση, βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ και στενό πολιτικό του φίλο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά αλλά τον Μεσσήνιο Δημήτρη Πτωχό, που ήταν οικονομικός του σύμβουλος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες είναι άρρηκτα δεμένες και με το μεγάλο έργο του αγωγού Eastmed. Η ΝΔ θέλει ένα πολύ δικό της άνθρωπο στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, ο οποίος θα «σπρώξει» το μεγάλο πρότζεκτ ξεπερνώντας εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν. Εξάλλου η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας από την οποία θα διέλθει ο μεγάλος αγωγός.
Συνεχής κινητικότητα για τον East Med
Την ίδια στιγμή προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες σχετικά με το ελληνικό τμήμα του μεγαλόπνοου σχεδίου που αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, East Med, ένα project που είναι βέβαιο πως θα βρει αρκετούς πολέμιους όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και μέσα από την Ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, ιδίως αυτούς που έχουν συνάψει υψηλά τραπεζικά δάνεια για να αποκτήσουν ή διαθέτουν ήδη πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται.
Παρά ταύτα, στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής κινητικότητα γύρω από το πρότζεκτ του αγωγού. Τρεις Περιφέρειες από τις οποίες προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Πρόκειται για την Περιφέρεια Κρήτης, Πελοποννήσου και Ηπείρου.
Πρώτη η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου “Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED- Ελληνικό Τμήμα”. Η διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου θα ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου 2022.
Τη σκυτάλη παρέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης και στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου.
Στην συνέχεια, ακολούθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στις 29 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. Ο αγωγός αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της ΠΕ Λακωνίας και του Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της ΠΕ Αρκαδίας.
Η ενημέρωση για τον αγωγό στην Πελοπόννησο
Την Παρασκευή στελέχη της Εταιρείας ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων είχαν στην Τρίπολη, συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών –Οικονομικών Θεμάτων Χρήστου Λαμπρόπουλου.
Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την διέλευση -και από περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου- του αγωγού ΕastMed, υπήρξε ενημέρωση για την εθνική σημασία του έργου καθώς και για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του.
Ο αγωγός, ειδικότερα, αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της Π.Ε. Λακωνίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας.