home design 800x400

home design 1170Χ320

Διεκδικήσεις για τον σχεδιασμό διαχείρισης του νερού από τον Γιώργο Δέδε στην Κορινθία

Λειψυδρία, βιολογικός καθαρισμός και αντιπλημμυρικά έργα στο επίκεντρο
Δέδες Γιώργος νερό Κορινθία 2

Για ένα νέο, διεκδικητικό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων για τη διαχείριση του νερού στην Κορινθία κάνει λόγο ο Γιώργος Δέδες, αναδεικνύοντας χρονίζοντα προβλήματα του νομού, με βασικότερο εκείνο της λειψυδρίας. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνει την ολοκλήρωση βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων και δεξαμενών, καθώς και την έναρξη αντιπλημμυρικών έργων και την ολιστική αποκατάσταση δικτύου ΑΟΣΑΚ.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κου Δέδε με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο  και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Τάσο Μποζίκη και Χρήστο Καρσιώτη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και σε παρεμβάσεις που μπορούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η λειψυδρία προκαλεί σε καλλιεργητές και πολίτες του Δήμου Κορινθίων.

Δέδες Γιώργος νερό Κορινθία 3

Από πλευράς του κου Δέδε τέθηκε το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ενός πρωτοποριακού, πιλοτικού έργου που είχε χρηματοδοτηθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο καθυστερεί σημαντικά. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να προχωρήσει η πιστοποίησή του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια χρήσης νερού, οπότε και θα μπορέσει να δώσει αρδευτικό νερό στους καλλιεργητές της περιοχής. Επίσης, τονίστηκε η σημασία του να ολοκληρωθούν άμεσα τα δίκτυα άρδευσης από τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Κορίνθου, στα Εξαμίλια, την Ξυλοκέριζα, την Αρχαία Κόρινθο και τον Σολομό, καθώς και την επέκταση του δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου.

Ακόμα, επισημάνθηκε ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα ήδη υπάρχοντα στο Δήμο Κορινθίων μικρά φράγματα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς συντήρηση και έχουν καταστεί μη λειτουργικά. Προκρίθηκε η άμεση προώθηση της συντήρησής τους, καθώς και η κατασκευή νέων μικρών φραγμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο φραγμάτων και δεξαμενών που συνδυαστικά θα μπορούν να παρέχουν, εκτός από αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και αρδευτικό νερό.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), τα οποία ενώ είναι πλέον μελετητικά ώριμα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, καθυστερούν αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, από την Κόρινθο μέχρι τον Άσσο, τα έργα αυτά με τη διευθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα έργα διαχείρισης νερού που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των διαθέσιμων για άρδευση υδάτινων πόρων.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ, τονίζοντας πως απαιτείται μια ολιστική παρέμβαση συνεχιζόμενη σε όλο το μήκος της, αλλιώς δεν πρόκειται το νερό να φτάσει όπως και όσο πρέπει στους καλλιεργητές, ειδικά του Δήμου Κορινθίων που είναι ο τελευταίος αποδέκτης. Η παρέμβαση χαμηλού προϋπολογισμού που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και υπολείπεται σημαντικά των απαιτούμενων προδιαγραφών, ενώ επισημάνθηκε και το θέμα  της υδροκλοπής που συντελείται εδώ και καιρό χωρίς να επιλαμβάνονται οι αρμόδιοι.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis