home design 800Χ400

Τι προβλέπει η μελέτη για το υπαίθριο Πάρκο Ελιάς στην Καλαμάτα

Το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και η προθεσμία εκτέλεσής του είναι 300 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο

Την κατασκευή υπαίθριου πάρκου ελιάς, δίπλα στο Νέδοντα, πάνω από τη γέφυρα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας και απέναντι από το υπό κατασκευή Ανοιχτό Θέατρο, προϋπολογισμού 587.500 ευρώ, προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την κατάρτιση των όρων και τη σύνταξη της διακήρυξης για το έργο, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και η προθεσμία εκτέλεσής του είναι 300 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Όσον αφορά το έργο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Η είσοδος στο χώρο του πάρκου γίνεται μέσω μιας ανοικτής κατασκευής από δύο συνεχόμενες καμάρες κατασκευασμένες από αργολιθοδομή στα πρότυπα της τοιχοποιίας που έχει χρησιμοποιηθεί στο γειτονικό Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο.

Έμπροσθεν της εισόδου τοποθετείται ένα ζευγάρι γλυπτές ελιές και φωτίζεται καταλλήλως. Πίσω από την πρώτη καμάρα εγκιβωτίζεται ένα διχτυωτό ρολό ασφαλείας που δίνει τη δυνατότητα να κλείνει ο χώρος κατ’ επιλογήν της βραδινές ώρες, αφήνοντας τη θέα του πάρκου να διαφαίνεται από πίσω.

Στο δάπεδο της πύλης προβλέπεται να φιλοξενηθεί ένα ψηφιδωτό με θέμα την ελιά, ενώ εκατέρωθεν στις κόγχες προτείνεται να τοποθετηθούν σχετικά εκθέματα, στερεωμένα με μόνιμο τρόπο στο δάπεδο (για παράδειγμα κιούπια αποθήκευσης λαδιού, κορωνιώτικες τζάρες) τα οποία και θα φωτίζονται καταλλήλως.

Περνώντας την είσοδο έχει κανείς πλήρη εικόνα του πάρκου και της γενικής διάταξης η οποία γίνεται σε τρία (3) επίπεδα. Βασικό επίπεδο είναι η στάθμη της εισόδου από όπου ξεκινά το πρώτο μέρος της πορείας που καταλήγει στην πέργκολα – Info Kiosque.

Κατά μήκος αυτής της πορείας ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου. Αριστερά της πορείας υπάρχει ένα επίπεδο 80 εκ. ψηλότερο στο οποίο διατάσσονται 8 ελαιόδενδρα ηλικίας 50 ετών, τα οποία υπήρχαν στο γήπεδο της μελέτης από παλαιότερη μεταφύτευση. Η διάσχιση του χώρου γίνεται μέσω μιας γέφυρας που καταλήγει σε ένα ανοιχτό χώρο με θέα το Δημοτικό Θέατρο και τον ποταμό Νέδοντα».

Σχόλια

Exit mobile version