home design 800x400

home design 1170Χ320

Σημαντική ενημέρωση από το Σύλλογο Νεφροπαθών και συμπαραστατών Αργολίδας

Η 1η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ως “Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης”
Δωρεά οργάνων

Σημαντική ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων κάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών και συμπαραστατών Αργολίδας. Το μήνυμά του είναι «Φανταστείτε τη πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή!».

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Η 1η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ως “Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης” με στόχο τόσο ώστε να αποτίσει ένα φόρο τιμής στους αποβιώσαντες αλλά και στους εν ζωή δότες οργανων, όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Δωρεά Οργάνων. Μιας πράξης απαραίτητης για την διενέργεια Μεταμόσχευσης ενός οργάνου το οποίο πάσχει από ανεπάρκεια τελικού σταδίου (καρδιά, νεφρούς, ήπαρ κ. λ. π.).

Την προηγούμενη διετία, όπου η πανδημία του κορονοϊού ήταν σε έξαρση, η διαδικασία της Μεταμόσχευσης ήρθε σε δεύτερη μοίρα συνέπεια της έλλειψης κατάλληλων μοσχευματων.

Επίσης, και η διάδοση της ιδέας για τη Δωρεά Οργάνων δεν μπόρεσε να βρει πρόσφορο έδαφος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η κρισιμότητα της κατάστασης.

Παρόλα αυτά, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμόσχευσεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και με τη συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων εκπόνησε ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων το οποίο θα συμβάλει στην οργάνωση και στην ανάπτυξη των Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο Ε.Ο.Μ. έχει εισάγει στα Σχολεία δύο Προγράμματα με πλούσιο εποπτικό υλικό που αφορούν στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους. Το κάθε Πρόγραμμα απαιτεί την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από το Διευθυντή της κάθε Σχολικής Μονάδας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων όπου θα δηλώνει την επιθυμία του να διεξαχθεί το εν λόγω Πρόγραμμα στους μαθητές του. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδικτυακής παρουσίασης διάρκειας 50′ που θα πραγματοποιείται από 19/10/2022 έως και 10/5/2023, το οποίο υλοποιείται από τον Ε. Ο. Μ. και το Υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Για περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

Επίσης, στην ιστοσελίδα www.eom.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη Δωρεά Οργάνων και τη Μεταμόσχευση, καθώς και όλους τους πρόσφορους τρόπους εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Σύλλογος νεφροπαθών και συμπαραστατών τους του Νόμου Αργολίδας πραγματοποιεί διάφορες δράσεις όπου ενημερώνει του πολίτες για τη σημασία της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων, ενώ στα γραφεία επί της οδού Βασ. Σοφίας 2, στο Άργος μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παραπάνω θέματα και να προμηθευτείτε και τις αιτήσεις δωρητή Οργάνων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα του Συλλόγου: 2751024736 και 6948270818 κ. Ντρούλια – Παρασκευοπούλου Ιωάννα.

1 11 2022 αφισα

Η σημασία της δωρεάς οργάνων

Ένας από τους σκοπούς του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων είναι η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών να συνδεθεί με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και να καθιερωθεί ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτή η θεραπευτική λύση δεν είναι εφικτή. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων αλλά και όλου του κοινωνικού συνόλου μπορούν να εξισορροπήσουν τα παραπάνω προβλήματα.

Θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.

Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

  • Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωρηθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξ ίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;
  • Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
  • Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
  • Τα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.
  • Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.

Πέρα λοιπόν από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία:

Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ.  Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis