home design 800x400

home design 1170Χ320

«Η άλλη θάλασσα»: Εικαστική έκθεση στην Ύδρα

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο «Η άλλη θάλασσα»: Εικαστική έκθεση στην Ύδρα
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Μια μοναδική ομαδική εικαστική έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022, στην Ύδρα. «Η άλλη θάλασσα» είναι το θέμα της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΙΑΜΥ από κοινού με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε επιμέλεια της Ιστορικού τέχνης, Ίριδος Κρητικού.

Πρόκειται για έκθεση που ξεκίνησε στη Σκιάθο και ταξιδεύει στην Ύδρα, χάρη σε ένα μοναδικό δεσμό που ενώνει τα δύο νησιά. Πρόκειται για το σκαρί «ΕΛΕΝΗ Π», καΐκι που γεννήθηκε στη Σκιάθο και για 50 χρόνια τροφοδοτούσε το νησί της Ύδρας, διατηρητέο ιστορικό μνημείο πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Η άλλη θάλασσα» είναι μια συμβολική εγκατάσταση, βασισμένη στο αληθινό γεγονός της φυγής Ελλήνων του Τσεσμέ λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάστασή τους στη Σκιάθο, όπου βρήκαν τη νέα τους πατρίδα.

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας ΕΛΕΝΗ Π

Ο κύριος όγκος των έργων της «Άλλης Θάλασσας» παρουσιάζεται στο εσωτερικό του Μουσείου. Τα περισσότερα από τα έργα αφορούν σε τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις συμβόλων μνήμης της άλλης θάλασσας ή πλωτών μέσων (ψαράδικων και άλλων μικρών πλοίων) που αποτέλεσαν τον τρόπο μετάβασης και διάσωσης των προσφύγων από το Τσεσμέ στη Σκιάθο. Πεδίο αναφοράς των έργων αποτελεί η φυσική και συμβολική έννοια της σωτήριας πλεύσης στην Άλλη Θάλασσα και του περάσματος από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ στη Σκιάθο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Νίκος Ακρίβος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Μάρκος Γεωργιλάκης, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κρίστι Γρηγορίου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Διακοδημητρίου, Σταυρούλα Καζιάλε, Νίκος Καλαφάτης, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Νίκος Λεοντόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Ρούλη Μπούα, Γιώργος Μπουζούνης, Βαγγέλης Πολύζος, Μιχάλης Σακαλής, Γιώργος Σαλταφέρος, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, Κυριακή Χριστακοπούλου, και παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου και κείμενα των Θοδωρή Τζούμα, Δημάρχου Σκιάθου, Ντίνας Αδαμοπούλου, Διευθύντριας ΙΑΜΥ, Μαρίας-Ελένης Βερβέρη, Πρόεδρου  Μικρασιατών Σκιάθου και Ίριδος Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά από τις 9:00 έως τις 16:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis