home design 800x400

home design 1170Χ320

Εντυπωσιακό θέαμα: Η μερική έκλειψη του ηλίου όπως αποτυπώθηκε στην Αργολίδα (Φώτο)

Δείτε βίντεο από το φαινόμενο που ήταν ορατό για δύο ώρες και στην Ελλάδα – Το 2027 η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας.
Μερική έκλειψη ηλίου στο Ναύπλιο

Μερική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα και ήταν ορατή, μεταξύ άλλων, και στην Αργολίδα. Το φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στις 12:30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, διαρκώντας έτσι συνολικά σχεδόν 2,5 ώρες.

Η κορύφωση σημειώθηκε γύρω στις 13:40. Παράλληλα, η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου έφτασε σχεδόν το 38% στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, ενώ άγγιξε ακόμα και το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας.

Ο Ναυπλιώτης φαρμακοποιός και φωτογράφος Θάνος Κομνηνός αποτύπωσε τη μερική έκλειψη ηλίου με το φακό του από το Ναύπλιο.

Μερική έκλειψη ηλίου στο Ναύπλιο
ΦΩΤΟ: Θάνος Κομνηνός

Πότε θα ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα είναι το 2027.

Η μέγιστη φάση της σημερινής έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκίνησε στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51.

Βίντεο από τη μερική έκλειψη

Δείτε βίντεο από το φαινόμενο όπως μεταδόθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το φαινόμενο

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis