Μερική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα και ήταν ορατή, μεταξύ άλλων, και στην Αργολίδα. Το φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στις 12:30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, διαρκώντας έτσι συνολικά σχεδόν 2,5 ώρες.
Η κορύφωση σημειώθηκε γύρω στις 13:40. Παράλληλα, η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου έφτασε σχεδόν το 38% στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, ενώ άγγιξε ακόμα και το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας.
Ο Ναυπλιώτης φαρμακοποιός και φωτογράφος Θάνος Κομνηνός αποτύπωσε τη μερική έκλειψη ηλίου με το φακό του από το Ναύπλιο.
Πότε θα ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα
Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα είναι το 2027.
Η μέγιστη φάση της σημερινής έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.
Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκίνησε στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51.
Βίντεο από τη μερική έκλειψη
Δείτε βίντεο από το φαινόμενο όπως μεταδόθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το φαινόμενο
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.