Με μία συμβολική τελετή, μία αγκαλιά προστασίας για τον πλάτανο της «ελευθερίας» της Πύλου, θέλησαν μικροί μαθητές της περιοχής να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του πλατάνου για την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η δράση έλαβε χώρα την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος και το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Πύλου.
Με αφορμή την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου με την οποία συνδέεται ιστορικά το μνημειακό δέντρο, ομάδα μαθητών του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου μαζί με τις διευθύντριες των σχολείων τους έκαναν τα αποκαλυπτήρια επετειακής ετικέτας με την οποία σημάνθηκε ο μνημειακός πλάτανος «ελευθερίας». Η επετειακή ετικέτα σήμανσης των δέντρων του δικτύου, που αριθμεί 71 δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο, έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν επηρεάζει την φυσική και αισθητική υπόστασή τους. Το σχέδιο της ετικέτας είναι εμπνευσμένο από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από την ομογενή καλλιτέχνιδα Joanna Kordos, που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος. Παράλληλα, η ετικέτα φέρει το σήμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς η σχετική δράση τελεί υπό την αιγίδα της.
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Καρβέλας, ο οποίος τόνισε τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου. Σε μια συμβολική κίνηση υιοθεσίας του αιωνόβιου πλατάνου, τα παιδιά δημιούργησαν μια αγκαλιά προστασίας γύρω από το δέντρο, ενώ πλέον θα αποτελεί επίκεντρο εικαστικών δράσεων και εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν.