Την απάντησή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Γιάννη Μαλτέζο, δίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, χωρίς να μακρυγορεί. Όπως έγραψε στο facebook: «Πληροφορήθηκα από συνεργάτες μου για την γραπτή δήλωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Από τη στιγμή που πρόκειται για τον κ. Μαλτέζο, το περιεχόμενό της δεν έχει καμία σημασία».
Η συζήτηση στο ΠεΣυ αφορούσε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, καθώς και για τη σχετική τεχνική έκθεση του καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη.
Να σημειωθεί πως μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τι ζητά να γίνει η Περιφερειακή αρχή
Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και ύστερα από εισήγηση του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά αλλά και του Θανάση Πετράκου, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, το Σώμα ζητά από το υπουργείο Υποδομών την ανασύνταξη της μελέτης σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Νέδοντα. Συγκεκριμένα ζητά να γίνει εκβάθυνση της κοίτης και όχι καθαίρεση και επανακατασκευή τμήματος της κάλυψης του ποταμού, καθώς και διαπλάτυνση της κοίτης. Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να ενταχθεί στη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας η κατασκευή φράγματος ή φραγμάτων ανάντη της Καλαμάτας και η συντήρηση και επισκευή των φραγμάτων που έχουν φτιαχτεί από τη Δασική Υπηρεσία.
Σχετικά ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι τα έργα υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και πως έχει ήδη κάνει σχετική συζήτηση με το υπουργείο Υποδομών.
Οι απόψεις της αντιπολίτευσης
Οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε κατέθεσαν κοινή πρόταση, με την οποία ζητούσαν να υποβληθεί στο υπουργείο αίτημα εξέτασης πέντε σημείων, ώστε να ενσωματωθούν στη μελέτη του Μορέα. Ο Γιώργος Δέδες ιδιαίτερα τόνισε ότι η κατασκευή φραγμάτων θα χρειαστεί 15 χρόνια, ενώ το έργο μπορεί να έχει κόστος υπερπολλαπλάσιο από το έργο που προτείνει ο Μορέας.
Ο περιφερειάρχης απάντησε σχετικά ότι η εκβάθυνση του Νέδοντα μπορεί να γίνει άμεσα και τα φράγματα στη συνέχεια, σε βάθος 10ετίας, με χρηματοδότηση που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και από το ΕΣΠΑ.
Η καταψήφιση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μορέα έλαβε 24 ψήφους, η κοινή πρόταση Τατούλη – Δέδε έλαβε 18 ψήφους, ενώ δική της πρόταση ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως επίσης δική τους πρόταση ψήφισαν ο Παναγιώτης Κάτσαρης και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.