home design 800x400

home design 1170Χ320

Αδύνατη η λειτουργία των ελαιοτριβείων χωρίς κρατική υποστήριξη

Ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Πουλά για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση
Ελαιοτριβείο

Αδύνατη φαντάζει η λειτουργία των ελαιοτριβείων μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια. Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, φαίνεται πως οδηγεί σε ολοένα και μικρότερη συγκομιδή, κάτι που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στη λειτουργία των ελαιοτριβείων.

Το ζήτημα, ιδιαίτερα σοβαρό για περιοχές όπως η Αργολίδα όπου η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, φτάνει στη βουλή μετά από παρεμβάσεις των βουλευτών του νομού. Έπειτα από την αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννη Γκιόλα, στη Βουλή έρχεται με ερώτησή του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς.

Ο κ. Πουλάς τονίζει πως το κόστος παραγωγής που καλούνται να απορροφήσουν τα ελαιοτριβεία είναι τεράστιο, με την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξής τους να μοιάζει επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό, από κοινού με άλλους βουλευτές της παράταξής του, ο κ. Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση ενημέρωση για μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων, καθώς για ενδεχόμενη αύξηση στην κρατική επιδότησή τους  για το ηλεκτρικό ρεύμα κατά την ελαιοκομική περίοδο.

Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα, συμβάλλοντας  άμεσα στο ΑΕΠ της χώρας μας, αφού συμμετέχει περίπου κατά 1 δις ευρώ και αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν που συμβάλει θετικά στο Εμπορικό Ισοζύγιο. Ταυτόχρονα, το ελαιόλαδο αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, αλλά και εργαζόμενους στο χώρο της ελαιοπαραγωγής.

Σήμερα ωστόσο, η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο παραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κόστος για ένα ελαιοτριβείο ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου, έχει εκτιναχθεί από 10 εύρω που ήταν το 2019 σε 60 έως 80 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην παραγωγή του ελαιολάδου. Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, με κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να μείνει ασυγκόμιστο. Τα ελαιοτριβεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης και αδυναμία κάλυψης των οφειλών για τις επιχειρήσεις – και τούτο μάλιστα, ενώ η περίοδος λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι περιορισμένη, εκτεινόμενη σε περίπου 4 μήνες ετησίως, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις τους σε ετήσια βάση. Εντέλει δε, το κόστος του προϊόντος θα επιβαρύνει σημαντικά τον καταναλωτή.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ελαιοτριβείων. Η Κρατική Επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, είναι αναγκαίο να αυξηθεί και να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, όπως ενδεικτικά είχε προβλεφθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία και τις βιοτεχνίες, βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ήδη δε, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελαιοκομική περίοδο.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1.Ποια μέτρα θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των ελαιοτριβείων απέναντι στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους;

2.Θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε αύξηση της κρατικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα Ελαιοτριβεία εντός της ελαιοκομικής περιόδου;»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis