home design 800x400

home design 1170Χ320

Ένα «Νησί» με πλούσια ιστορία στην Αργολίδα

Θάλασσα, φυσική ομορφιά και αρχαιολογικοί χώροι – Η Αρχαία Επίδαυρος και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου δεν πρόκειται να σε απογοητεύσουν
Αρχαία Επίδαυρος

Ένα μικρό αλλά γοητευτικό λιμανάκι του Αργοσαρωνικού, με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η Αρχαία Επίδαυρος (ή Παλαιά Επίδαυρος όπως αλλιώς ονομάζεται) παρέχει απλόχερα στον επισκέπτη θάλασσα, φυσική ομορφιά και αρχαιολογικούς χώρους.

Χτισμένη στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η αρχαία πόλη, απλώνεται στον μυχό ενός στενού όρμου. Η θέα είναι εκθαμβωτική από το πευκόφυτο όρος Άκρως.

Οι ντόπιοι αποκαλούν τη μικρή χερσόνησο «Νησί», και όχι άδικα.

Θέατρο και αγροτουρισμός

Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει το Μικρό Αρχαίο Θέατρο, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες δίνονται παραστάσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου, παράλληλα με αυτές που φιλοξενεί το διάσημο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1971.

Την ίδια περίοδο οργανώνεται από το 1998, το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού όπου εκτίθενται αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου
Μικρό Θέατρο Επιδαύρου (Φώτο: Wikipedia – Carole Raddato)

Παραλίες και τουριστικές υποδομές

Οι παραλίες της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Γιαλάσι, η Βαγωνιά, το Καλαμάκι, αλλά και πιο μακριά με σκάφος ή με 4Χ4 η Πολεμάρχα, σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Η Αρχαία Επίδαυρος διαθέτει καταλύματα για όλα τα γούστα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και πολλές ταβέρνες δίπλα στο κύμα, και όχι μόνο. Για την διασκέδασή σας θα βρείτε beach bar, καφετέριες, ήσυχα μπαράκια, αλλά και μία ξακουστή VIP disco βγαλμένη από παλιότερες δεκαετίες.

Εναλλακτικός τουρισμός και εξορμήσεις

Το μέρος είναι ιδανικό και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως κανόε καγιάκ, ποδηλασία, trekking κ.α.

Η Αρχαία Επίδαυρος είναι ιδανική ως αφετηρία για κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις είτε στα παράλια του Αργοσαρωνικού είτε στην ενδοχώρα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Νέα Επίδαυρος, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γαλατάς, απ’ όπου μπορείτε να περάσετε απέναντι με καραβάκι στον Πόρο και πολλοί ακόμα προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε.

Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και τα μυστικά του

Τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν γιατί το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου έχει την καλύτερη ακουστική παγκοσμίως κι όλα αυτά χωρίς το ίχνος μικροφώνου. Κανείς δεν ήταν σε θέση να καταλάβει το λόγο μιας και οι έρευνες δεν ήταν ικανές να αποκαλύψουν το μυστικό της.

Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Φώτο: fb (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)

Το μυστικό θα σας εκπλήξει

Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου.

Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχοανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του θεάτρου (δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο), για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγαφώνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου». Oι υπολογισμοί τους έδειξαν ότι οι κλιμακωτές θέσεις του θεάτρου λειτουργούν ως ηχητικό φίλτρο, καθώς το σχήμα τους είναι ιδανικό για να καταστέλλει τους ήχους χαμηλής συχνότητας, κύριο συστατικό του θορύβου.

Η διάταξη των θέσεων, που θυμίζει τα πάνελ ηχομόνωσης σε σχήμα αβγοθήκης, φιλτράρει τις συχνότητες κάτω από 500 Hertz, όπως το μουρμούρισμα του κοινού και το θρόισμα των φύλλων. Η εξασθένιση των χαμηλών συχνοτήτων επιτρέπει να ακούγονται πλουσιότερες οι φωνές των ηθοποιών, που αποτελούνται κυρίως από υψηλές συχνότητες. Η αφαίρεση των χαμηλών τόνων από τις φωνές δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συμπληρώνει τις συχνότητες που λείπουν – ένα φαινόμενο που αξιοποιείται σε ηχεία μικρού όγκου τα οποία ακούγονται στο αφτί πολύ μεγαλύτερα. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η παρουσία κοινού στο θέατρο πιθανότατα θα άλλαζε την ακουστική του με τρόπο που δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, λόγω του περίπλοκου σχήματος και της ανομοιογένειας του ανθρώπινου σώματος. Υποστηρίζουν όμως ότι τα συμπεράσματά τους για το θέατρο της Επιδαύρου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό σταδίων με καλύτερη, φυσική ακουστική.

Η λέξη Επίδαυρος σημαίνει “Δρα Επι της Αυρας”… Δεν είναι τυχαία και η ύπαρξη των Ασκληπιείων εκεί, που έχει να κάνει με τον ήχο, την ακουστική, την επίγεια μουσική αρμονία η οποία συγχρονίζεται με την συμπαντική μουσική αρμονία και την ίαση. Η ακουστική λοιπόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει το αξιοπερίεργο, ότι έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες, υπάρχει δηλ. κάποιου είδους συντονισμού του ήχου, της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας, του χώρου και της ακουστικής, και αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα είναι μουσική γλώσσα. Γνωστή δε η σχέση μεταξύ μουσικής αρμονίας και των μαθηματικών και των μαθηματικών με την αρμονία του σύμπαντος, όπως επίσης γνωστό είναι ότι στην αρχαία Ελλάδα η μουσική, η αριθμητική η γεωμετρία και η αστρονομία ήταν αδελφές επιστήμες.

Εικόνες από την Επίδαυρο

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Point Of View GR κάποιες εικόνες από την Αρχαία Επίδαυρο και το Αρχαίο Θέατρο.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis