home design 800x400

home design 1170Χ320

Γκιόλας-Ξανθόπουλος: Κατάργηση άρθρου που απειλεί θεμελιώδεις θεσμούς του ποινικού δικαίου

Ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Γιάννης Γκιόλας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης συνυπογράφει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή την κατάργηση του άρθρου 187 που απειλεί θεμελιώδεις θεσμούς του ποινικού δικαίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 187, παρ. 5 του Ποινικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το Νόμο 4908/2022. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού δικαίου, όπως η αναστολή και η μετατροπή ποινών, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας με την απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, ενώ αντιστρατεύεται προς την αρχή της αναλογικότητας. Για το ζήτημα έχουν κινητοποιηθεί και οι Δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, οι οποίοι έχουν δηλώσει αποχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ερώτηση του Θ. Ξανθόπουλου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που συνυπογράφει ο Γιάννης Γκιόλας:

«Θέμα: Τροποποίηση άρθρου 187 ΠΚ (Αναστολή – Μετατροπή ποινής, Αναστέλλουσα δύναμη έφεσης).

Ι. Με το άρθρο 72 του Ν. 4908/2022 (ΦΕΚ Α 52/11-3-2022) προστέθηκε (νέα) παράγραφος 6 στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) με την οποία ορίστηκε ότι «[σ]τις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου [δηλ. του άρ. 187 ΠΚ], …, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.» Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε τα προβλήματα της διάταξης αυτής καθώς απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού μας δικαίου (αναστολή, μετατροπή), παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση) ενώ η νομοθέτηση είναι ευκαιριακή με αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ποινικού μας συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισε τη εν λόγω διάταξη.

ΙΙ. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην συνεδρίαση της την 24η  Μαρτίου 2022, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ως άνω διάταξη κάνοντας λόγο για «αιφνίδια και αποσπασματική νομοθέτηση με αφορμή θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προς ικανοποίηση του ‘κοινού περί δικαίου αισθήματος’». Τονίστηκε ειδικότερα ότι  η ως άνω διάταξη «καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, στερεί από το δικαστή τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινικής, όπως και την αναστέλλουσα δύναμη τυχόν ασκηθείσας εφέσεως και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει ανεπιστρεπτί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, …». Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης να «αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 Π.Κ. όπως αυτή προστέθηκε με το Ν. 4908/22.» Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, από τις 6.4.2022, αποφάσισε «την αποχή από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα …».

Με νέα απόφασή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη συνεδρίαση της στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2022, στην Καβάλα, όπου παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρας, αποφάσισε «την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.12.2022.»

ΙΙΙ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2937/2022 απόφασή του αρνήθηκε να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη (άρ. 187 § 6 ΠΚ) και να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές από 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα, 187 § 6 ΠΚ).https:// www.dikastiko.gr/eidhsh/apokalypsi-to-efeteio-arnithike-na-efarmosei-ti-diataxi-peri-ypochreotikis-fylakisis-gia-to-plimmelima-tis-symmorias-afise-eleytheroys-toys-katigoroymenoys/ Δημιουργείται συνεπώς ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

-Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022.

-Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ;

Οι ερωτώντες βουλευτές»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis