home design 800Χ400

Τι είναι ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος που έρχεται στο Ναύπλιο

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Πλούταρχου Καλαϊτζή «Παιδιά είμαστε τότε – Οι Μικρασιάτες θυμούνται».

Η συνεργασία της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και της Solar Cinema Greece φέρνει στο Ναύπλιο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. τον Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πρόνοια Ναυπλίου το ντοκιμαντέρ του Πλούταρχου Καλαϊτζή «Παιδιά είμαστε τότε – Οι Μικρασιάτες θυμούνται».

Η είσοδος του κοινού θα γίνεται από την οδό ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ (πλαϊνή είσοδος σχολείου).

Η προβολή είναι δωρεάν.

Προαιρετικά μπορείτε να προσφέρετε για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η ταινία

Η ταινία, έχει διάρκεια 74’ και εντάσσεται στο αφιέρωμα του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Παραθέτει τις μαρτυρίες 96 προσφύγων πρώτης γενιάς, από το Αϊβαλί, το Αϊδίνι, τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Έφεσο, την Καισάρεια, τη Σπάρτη Πισιδίας και άλλα μέρη της Μικράς Ασίας.

Οι πρόσφυγες, «υπερήλικοι τώρα, παιδιά τότε», θυμούνται και μέσα από τις μνήμες τους αποκαλύπτονται πτυχές της ιστορίας και της ζωής του μικρασιατικού Ελληνισμού, από το 1912 έως τα πρώτα χρόνια που έπονται της Μικρασιατικής Καταστροφής: η ειρηνική ζωή και συμβίωση, οι εκδιώξεις, με αφετηρία την πρώτη φάση της Eθνοκάθαρσης και το διωγμό του 1914, οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, η νοσταλγία για την πατρίδα, η άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και η προώθησή του μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η φυγή προς την Ελλάδα και τέλος η περιπλάνηση των προσφύγων στον ελληνικό χώρο και η προσπάθεια για κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση.

Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, είναι ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτή φορέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Το Solar Cinemaέχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Το πρόγραμμα Solar Cinema

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, έγινε σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εγκατέστησε απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα και ανέλαβε την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ. Πολύτιμος υποστηρικτής στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σχόλια

Exit mobile version