home design 800x400

home design 1170Χ320

BioMuse: Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων

έκθεση bio muse (2) / ΦΩΤΟ: anagnostis

Εγκαίνια χθες το απόγευμα της έκθεσης Bio Muse «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα για ένα μήνα και στην συνέχεια για άλλον ένα μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου. Περιλαμβάνει βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11000 χρόνια.

Η περιοδική έκθεση BioMuse «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» υλοποιείται σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, στόχο έχει την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υπουργού κ. Νίκου Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Γιώργου Διδασκάλου, της κ. Αθηνάς Κόρκα αντιπεριφερειάρχη Κορινθίων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλου καθώς και του προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτη Λουζιώτη.

Κεντρική ιδέα του έργου είναι η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.

H δημιουργία των «ατομικών βιογραφιών» βασίζεται στην εφαρμογή αναλυτικών και απεικονιστικών τεχνολογιών αιχμής με σκοπό την ανασύσταση της καθημερινής ζωής, της διατροφής και της γενετικής ιστορίας των ατόμων.

Η έκθεση αναδεικνύει και ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας με σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα. Περιλαμβάνει εκθεσιακές επιφάνειες με ατομικές βιογραφίες, διαδραστική εφαρμογή με πληροφορίες για τις βιογραφίες και την έρευνα σε επαυξημένη πραγματικότητα και οπτικοακουστική παραγωγή.

Μία από τις δέκα βιογραφίες που έχει δημιουργηθεί αφορά σε οστεολογικό υλικό από την Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα της αρχαίας Τενέας, που διεξάγεται στο Χιλιομόδι Κορινθίας υπό την διεύθυνση της δρ. Έλενα Κόρκα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής νέων μεθόδων έρευνας και τεχνολογίας, το ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Τενέας έχει αναπτύξει όλα τα χρόνια μια σταθερή συνεργασία με το εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη Διευθύντριά δρ. Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που προέκυψε από τις ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας, τόσο μακροσκοπικά όσο και με τη χρήση νέων μεθόδων έρευνας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει αποδώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων στην αρχαία πόλη της Τενέας.

Η Κόρινθος είναι η πρώτη πόλη εκτός Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί την εν λόγω έκθεση.

Επιμέλεια: Κώστας Τζιαμπάσης, Αρχαιολόγος

Σχόλια

newsletter banner anagnostis