Η 14η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που πυρπολήθηκε η Σμύρνη από τα κεμαλικά στρατεύματα. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 (ΦΕΚ Α 234/ 13.10.1998), καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος προέβη στην εξής ανακοίνωση:
Ένας αιώνας συμπληρώθηκε φέτος από τη μεγάλη καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Πρόκειται για μια από τις πιο θλιβερές επετείους στη νεότερη ελληνική ιστορία, η οποία έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση όχι μόνο των Μικρασιατών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων αποτελεί την εσκεμμένη και οργανωμένη εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος. Αργότερα, με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιοι χριστιανοί εξοντώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι ήρθαν πρόσφυγες, χωρίς τις περιουσίες τους και τους ανθρώπους τους, στην Ελλάδα.
Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα στους Έλληνες της Μικρασίας, σε όσους βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν αλλά και σ’ εκείνους που κατέφυγαν στην Ελλάδα, να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους και να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές ακέραια τα ήθη και τις αρετές που μετέφεραν στην χώρα μας με τον ξεριζωμό και τα μαρτύρια που υπέστησαν.
Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που πυρπολήθηκε η Σμύρνη από τα κεμαλικά στρατεύματα, είναι αναγκαίο να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Η τραγική αυτή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού, μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά είναι μια πραγματική κατάσταση απόγνωσης που τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο, μας επιβεβαιώνουν ότι η ιστορία δεν τελειώνει αλλά επαναλαμβάνεται και καλό είναι να τη γνωρίζουμε.
Ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μας εμπνέει αξίες, αρχές και ιδανικά για την παγκόσμια Ειρήνη και την εφαρμογή του Δικαίου και της Ηθικής.