home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ο πιο κρύος Αύγουστος των τελευταίων ετών

Άστατος αποδείχθηκε ο καιρός το φετινό καλοκαίρι

Από τους πιο θερμούς μήνες ήταν ο Αύγουστος σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση την χώρα μας και γενικά την Αν. Μεσόγειο. Ενώ μπήκε με υψηλές  θερμοκρασίες, στο τέλος του μήνα είχαμε έντονες βροχές.

Τις πρώτες μέρες η θερμοκρασία κυμάνθηκε ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, το δεύτερο μισό του μήνα ήταν ιδιαίτερα “ψυχρό”, με εξαίρεση το διάστημα υψηλών θερμοκρασιών μεταξύ 17 και 19 Αυγούστου όταν σημειώθηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως και +5°C. Για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 2ος πιο ψυχρός Αύγουστος από το 2010.

Σε όλη την Ελλάδα, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία τον Αύγουστο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση ιδιαίτερα χαμηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις στην Βορειοανατολική Ευρώπη, συνδυασμός που συχνά προκαλούσε αστάθεια στην περιοχή μας και εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο από το meteo.gr, που υπογράφουν οι Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος:

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα, όμως η Ανατολική Μεσόγειος, όπως και η χώρα μας, αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτή την κατανομή ακραία υψηλών θερμοκρασιών. Σε όλη την Ελλάδα, η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία τον Αύγουστο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση ιδιαίτερα χαμηλών πιέσεων στην Κεντρική Μεσόγειο και στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις στην Βορειοανατολική Ευρώπη, συνδυασμός που συχνά προκαλούσε αστάθεια στην περιοχή μας και εκδήλωση βροχοπτώσεων. 

Τον περασμένο Αύγουστο 53 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν αρνητικές αποκλίσεις της μέσης μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας, οι οποίες παρουσιάζονται στον πρώτο χάρτη.  

Αν και το πρώτο 10ήμερο του μήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, το δεύτερο μισό του μήνα ήταν ιδιαίτερα “ψυχρό”, με εξαίρεση το διάστημα υψηλών θερμοκρασιών μεταξύ 17 και 19 Αυγούστου όταν σημειώθηκαν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως και +5°C. Για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 2ος πιο ψυχρός Αύγουστος από το 2010, ενώ για τη Δυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Αιγαίου ήταν ο 3ος ψυχρότερος (5ος για την Κρήτη). Η κατάταξη των μέσων μεγίστων θερμοκρασιών τον μήνα Αύγουστο σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, παρουσιάζεται στο επόμενο γράφημα. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα και στα Νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν έως και 27 ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας (Σάμος) από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.  Στην Αθήνα ο μετεωρολογικός σταθμός στο Γκάζι κατέγραψε 25 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μέση μηνιαία απόκλιση -1.3°C. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε πιο κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, με 15 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων θερμοκρασίας. 

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis