home design 800x400

home design 1170Χ320

ΚΚΕ: Προβοκάτορες και αντικομμουνιστές βανδάλισαν την επιγραφή του Γρηγόρη Φαράκου στο Ναύπλιο

Τι λέει το ΚΚΕ για το βανδαλισμό της επιγραφής στην οδό «Γρ. Φαράκου» στο Ναύπλιο και τα κακόβουλα σχόλια για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ
Γρηγόρης Φαράκος

Με αφορμή τον βανδαλισμό της επιγραφής στην οδό «Γρηγόρη Φαράκου» στο Ναύπλιο και τα κακόβουλα σχόλια για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο:

«Με αφορμή την απαράδεκτη ενέργεια βανδαλισμού της επιγραφής στην οδό «Γρηγόρη Φαράκου» στο Ναύπλιο, κάποιοι καλοθελητές βρήκαν την ευκαιρία να διακινήσουν κακόβουλα σχόλια συνδέοντας το συγκεκριμένο γεγονός με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ούτε έχουν ούτε είχαν ποτέ σχέση με παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες συνδέονται μόνο με προβοκάτορες και αντικομμουνιστές, κάτι το οποίο ισχύει προφανώς και για το παραπάνω περιστατικό».

Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Φαράκος

Ο Γρηγόρης Φαράκος του Κωνσταντίνου (Ναύπλιο, 11 Ιανουαρίου 1923 – Αθήνα, 23 Μαρτίου 2007) ήταν Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, (Ιούλιος 1989 – Φεβρουάριος 1991) και βουλευτής του ΚΚΕ και, αργότερα, του Συνασπισμού. Επίσης διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1923 και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1941 εισέρχεται στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π, απ’ όπου αποφοίτησε το 1946. Σπούδασε επίσης κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες και ειδικεύτηκε σε θέματα ενεργειακής οικονομίας.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ (σπουδάζουσας), ως καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ (σπουδαστών) και ως «καπετάνιος» του λόχου «Λόρδος Μπάυρον» (των φοιτητών). Είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ το 1941.

Κατά τα Δεκεμβριανά τραυματίσθηκε στην Αθήνα. Το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία, αλλά διέφυγε και πήρε μέρος στον Εμφύλιο στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας όπου και τραυματίσθηκε για δεύτερη φορά.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949 εγκαταστάθηκε σαν πολιτικός πρόσφυγας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1961 και από το 1968 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Στη διάρκεια της δικτατορίας ήλθε παράνομα στην Ελλάδα ως υπεύθυνος του κλιμακίου της Κ.Ε του ΚΚΕ, συνελήφθη το 1968 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1974.

Μετά τη Μεταπολίτευση εκλέγονταν βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το 1989 και από το 1989 έως το 1993 με το Συνασπισμό. Το Μάιο του 1991, παραιτήθηκε και από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με την ιστορική μελέτη και συγγραφή. Έκτοτε κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis