home design 800Χ400

Σκέψεις με αφορμή τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ

Δημόσια αγαθά, καρτέλ και παραμύθια για μεγάλους – Άρθρο του Τάκη Παπαϊωάννου, συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους της ΔΕΗ και των λοιπών παροχών για τη νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 64% έναν μόλις μήνα μετά την προηγούμενη ας επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ ιδεολογικών υποδειγμάτων, πολιτικών και των αποτελεσμάτων τους.

Από το 1990 και μετά το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο.

Όλες οι αγκυλώσεις της λειτουργίας της οικονομίας φορτώνονταν “στον αδηφάγο δημόσιο τομέα ο οποίος εξέτρεφε χαραμοφάηδες που ζούσαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου”.

Ευτυχώς την ίδια ώρα, για τους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού η ελπίδα διαφαινόταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρηματιών που με την αποδεδειγμένη επιτυχία τους στο στίβο της αγοράς, θα σήκωναν όλο το κοινωνικό σύνολο στις πλάτες τους και θα το οδηγούσαν στην ευημερία.

Με αυτή τη βαθυστόχαστη ανάλυση με κέντρο ένα δίπολο καλών και κακών, η οποία όπως όλα τα δημοφιλή παραμύθια εμπεριείχε και δράκο, εξηγούνταν στο άψε σβήσε όλες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, οικονομικές αλλά και γενικότερες.

Αυτή η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, εν πολλοίς οφειλόμενη και στη λοιδωρία του δημόσιου τομέα από τα ιδιωτικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, οδήγησε στην σταδιακή απαξίωση καθετί δημόσιου στη συνείδηση μέρους της κοινωνίας και σε ένα βαθμό νομιμοποίησε ηθικά την σμίκρυνση του δημοσίου χώρου και την καταστροφή των δημόσιων υποδομών, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ενέργεια, ειδικά στα χρόνια των μνημονίων.

Μετά από τη μνημονιακή λαίλαπα που σάρωσε την χώρα και τις υποδομές της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και κατάφερε να βάλει ένα φρένο στην συνεχόμενη απαξίωση και διάλυση του κράτους πρόνοιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη χώρα ουσιαστικά και τυπικά χρεοκοπημένη και την παρέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία με γεμάτα ταμεία και ρυθμισμένο το χρέος.

Ταυτόχρονα όμως προχώρησε και σε ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Στην υγεία:

Χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, άνοιγμα νέων τοπικών μονάδων υγείας και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, κατάργηση του αποκλεισμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από υπηρεσίες υγείας και του εισιτηρίου των πέντε ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στην παιδεία:

Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού με χιλιάδες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και για πρώτη φορά έγκαιρη αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού για την λειτουργία όλων των σχολείων ανά την επικράτεια από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Εισαγωγή του θεσμού των σχολικών γευμάτων ώστε κανένα παιδί να μην στερείται φαγητού. Εισαγωγή του θεσμού των σχολικών ψυχολόγων με προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Στην ενέργεια:

Διατήρηση και ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την συγκράτηση των τιμών της ενέργειας με αποτέλεσμα την μη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος ούτε ένα ευρώ κατά την τετραετία 2015-2019.

Και όλα αυτά επετεύχθησαν σε καθεστώς μνημονίου, μια θηλειά την οποία πέρασαν στο λαιμό της χώρας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και δεν επετεύχθησαν τυχαία. Ήταν αποτελέσματα πολιτικών επιλογών που έβαζαν προτεραιότητα την πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντι στα συμφέροντα των λίγων.

Την τελευταία τριετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δημόσια αγαθά. Εφαρμόζει με ευλάβεια το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα χωρίς καμία μνημονιακή υποχρέωση πια, φροντίζοντας για την συνεχή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ιδιοκτησίας των πολιτικών φίλων του πρωθυπουργού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια οι χειρισμοί τους υπήρξαν εγκληματικοί με τραγικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε την ΔΕΗ σε ιδιωτικό fund με τον τότε υπουργό ενέργειας κ. Χατζηδάκη να επιχειρηματολογεί με συνθήματα επιπέδου ΔΑΠ για τις αγκυλώσεις της δημόσιας διαχείρισης και των τεμπέληδων ταραχοποιών συνδικαλιστών και τα ευεργετικά αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το αποτέλεσμα;

Εδώ και έναν χρόνο είμαστε μάρτυρες των τρομακτικών αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τελευταίο ρεκόρ η αύξηση 64% σε έναν μόλις μήνα με την κιλοβατώρα να ξεπερνά τα 80 λεπτά!

Αυξήσεις που φέρνουν την χώρα μας στην πρώτη θέση των τιμών λιανικής για την δυτική Ευρώπη.

Αυξήσεις που η κυβέρνηση και οι πάροχοι τις αποδίδουν σε κάθε πιθανό και απίθανο λόγο εκτός από τον προφανή και πραγματικό: Τη δημιουργία καρτέλ.

Από τη στιγμή που και η ΔΕΗ πέρασε στα χέρια ιδιωτών με την ταυτόχρονη πλήρη απαξίωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η κυβέρνηση απώλεσε εθελοντικά κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά ενέργειας και άσκησης τιμολογιακής πολιτικής μέσω της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη συνεννόηση των ιδιωτών παρόχων για την από κοινού διαμόρφωση των τιμών.

Οι ιδιώτες που θα μας έσωζαν θησαυρίζουν στις πλάτες μιας ολόκληρης χώρας και με την κυβέρνηση να τους φυλάει τσίλιες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος για την οικονομία: Κέρδη για τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Κι επειδή αυτή η συνεχιζόμενη οικονομική ανωμαλία δεν μπορεί να μακροημερεύσει σε περιβάλλον πολιτικής ομαλότητας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιχειρήσει, μεταχειριζόμενη κάθε νόμιμο και παράνομο μέσο,να ελέγξει τόσο βαθειά τους θεσμούς ώστε να βεβαιωθεί πως τα κέρδη θα συνεχίσουν να έρχονται για τους πολιτικούς φίλους του Πρωθυπουργού.

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πλήρη διάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου όπως το εννοεί η δυτική δημοκρατική πολιτική παράδοση.

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διεθνής δυσφήμηση και αποδυνάμωση της θέσης της χώρας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τραυματισμένη Δημοκρατία.

Πλέον όμως τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο να ξαναπουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ο λαός έχει νιώσει στο πετσί του τη διαφορά και έχει διαλέξει πλευρά. Ο χρόνος τους τελειώνει.

Τάκης Παπαϊωάννου, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχόλια

Exit mobile version