home design 800x400

home design 1170Χ320

Αυλαία στα Επιδαύρια με sold out Ιφιγένεια εν Αυλίδι – Ατελείωτο χειροκρότημα (Video, Φωτογραφίες)

Μια σπάνιας αισθητικής παραγωγή που δίκαια τιμήθηκε αποσπώντας θετικά σχόλια από το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022

Με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη έπεσε η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων, με το Αρχαίο Θέατρο να είναι κατάμεστο και τον κόσμο να έχει ανεβεί ακόμα και στα …θυμαράκια.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στον φορτισμένο χώρο του Αργολικού θεάτρου, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, κερδίζοντας επαίνους και καταγράφεται πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος στο ρόλο του Αγαμέμνονα, ο Παντελής Δεντάκης στο ρόλο του Αγγελιαφόρου, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του παρουσίες Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Μενέλαου, η Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, η Μαρία Πετεβή επίσης γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό από τις «Άγριες Μέλισσες» στο ρόλο της Ιφιγένειας και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο ρόλο του Αχιλλέα, απέδωσαν τα μέγιστα, με σεβασμό στο χώρο και στο βαρύ φορτίο που κουβαλούσαν κάτω από τις οδηγίες του Μουμουλίδη, με υψηλής ευαισθησίας ερμηνείες.

Την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, συνόδευε ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση.

Η αυλαία στα Επιδαύρια με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι ήταν μια σπάνιας αισθητικής παραγωγή και δίκαια τιμήθηκε με sold out στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022 / ΦΩΤΟ: anagnostis
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022 / ΦΩΤΟ: anagnostis
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022
Ιφιγένεια εν Αυλίδι Επίδαυρος 2022 / ΦΩΤΟ: anagnostis

Στην τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι, η κεντρική ηρωίδα πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια στην οποία ενσαρκώνεται μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;  Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα και ενώ αντικρίζουμε τα πρώτα σημάδια ενός δυστοπικού μέλλοντος, εξακολουθούμε κι εμείς να αναρωτιόμαστε: είναι άραγε δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα;

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / ΦΩΤΟ: anagnostis

Επιστρέφοντας για τρίτη φορά ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι να επανατοποθετήσει τα όρια, αναδεικνύοντας την εφιαλτική σχέση της τραγωδίας με τη δυστοπία της εποχής μας, αποσπώντας θετικά σχόλια από το κοινό που βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου ολοκληρώθηκε το φετινό Φεστιβάλ.

Σχόλια