Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς (κυρίως επεκτάσεις ξενοδοχείων), δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις, είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί και χιλιάδες παράνομες ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες στην Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Αυθαίρετα σπίτια συναντά κανείς σε παραλιακούς κυρίως ή δασικούς οικισμούς της Αργολίδας και όχι μόνο φυσικά.
Πόσα προσδοκά να εισπράξει το δημόσιο
Οι καταπατητές θα μπορούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα καταβάλλοντας τίμημα αλλά και τους φόρους μεταβίβασης.
Η προοπτική είναι να εισπράξει το Δημόσιο έως και 1 δισ. ευρώ ως τίμημα, ενώ βασική προϋπόθεση για την απόδοση των κατεχόμενων θα είναι οι καταπατητές να τα έχουν στην «κατοχή» τους τουλάχιστον από το 1980 και τα ακίνητα αυτά να αποτελούν πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.
Η διαδικασία νομιμοποίησης του αυθαιρέτου
Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα θα ομαδοποιηθούν ανά περιφέρεια, ώστε να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Στη συνέχεια θα εξετάζεται η νομιμότητα των εγγράφων.
Ο πρώτος νόμος για τον καθορισμό Αιγιαλού και παραλίας που σταμάτησε την όποια διαδικασία για νομιμοποίηση μέχρι να γίνει ο καθορισμός που έως και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η οριοθέτηση έγινε 1940 και είναι ο 2344 οποίος αντικαταστάθηκε από τον 2971 του 2001 και έως σήμερα έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις. Μάλιστα το 1992 με την 1623 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον καθιστά απόλυτα νόμιμο και ενεργό με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε ενέργεια που είχε γίνει από τους ιδιοκτήτες των παραλιακών οικισμών για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους να σταματήσει, έως ότου ο γίνει ο καθορισμός που αποσαφηνίζει για το ποια ακίνητα δίνεται το δικαίωμα της εξαγοράς.