Ο δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως λέγεται η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διαμόρφωσε το τελευταίο τριήμερο του καλοκαιριού. Με την Κοίμησή Της, η οποία συνέβη, κατά την παράδοση, τη 15 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η ζεύξη μεταξύ φθοράς (επίγειας ζωής) και αφθαρσίας (επουράνια ζωής). Ένα από τα πιο ιστορικά παλαιοχριστιανικά αξιοθέατα, η Παναγιά Εκατονταπυλιανή, χτίστηκε το 326 από την Αγία Ελένη και ολοκληρώθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό. Κατά την παράδοση, η εκκλησία έχει 91 γνωστές πύλες, ενώ η εκατοστή θα αποκαλυφθεί από άγγελο όταν «θα πάρουμε την Πόλη». Ελπίζουμε να μην το πάρουν κατά λέξη οι Τούρκοι κι αρχίσουν τις πολεμικές αντιπαραθέσεις στο Αιγαίο. Συμπτωματικά και το επόμενο τριήμερο συμπίπτει με τον εορτασμό της «Αγίας Σκέπης» μαζί με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Το επόμενο τριήμερο λοιπόν, είναι αυτό της 28ης Οκτωβρίου που φέτος «πέφτει» Παρασκευή. Η εορτή της Αγίας Σκέπης σχετίζεται με την εμφάνιση της Παναγίας σε όραμα στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης, επί αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (886-911). Την περίοδο που ήταν βασιλιάς ο Λέοντας ο Μεγάλος (457-474 μ.Χ.), ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, που έγινε αργότερα πατριάρχης Κων/πόλεως (520-536 μ.Χ.), είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφθαλμοφανώς, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του ναού. Πλάι στην Υπεραγία βρισκόταν πλήθος αγγέλων και οι παρθένοι Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος.
Αφού μπήκε μέσα στο ναό προχώρησε στον σολέα και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών. Το γεγονός αυτό όμως έβλεπαν μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος. Αφού προσευχήθηκε η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριό της, δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω, το άπλωσε πάνω από τους πιστούς. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.
Αυτό είναι το γεγονός που η Εκκλησία μας τιμά και καθιέρωσε την γιορτή της αγίας Σκέπης.
Είναι η γιορτή προς τιμήν της Παναγίας, η οποία σκέπει και προστατεύει το λαό του Θεού και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο για την τελείωση με τις προσευχές, τις παρακλήσεις και τα δάκρυά της. η Ιερά Σύνοδος μετέφερε αυτήν τη θεομητορική εορτή από την 1η Οκτωβρίου στις 28 Οκτωβρίου, ώστε να θυμίζει σε όλους μας πως «Μητρός Θεού Σκέπη Ελλάδα θειόφρονα καλύπτει»
Αναλυτικά οι αργίες:
-28η Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή
-Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή
-Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα.