home design 800Χ400

Το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο: Η «τραγωδία» με τα κωμικά στοιχεία που άρεσε στο κοινό

Καταχειροκροτήθηκε η μοντέρνα “Ελένη” και η αντιστροφή του Τρωϊκού θρύλου από τον Ευριπίδη

Η μοντέρνα “Ελένη” του ΚΘΒΕ με το έντονα αντιπολεμικό μήνυμα που παρουσιάστηκε ένα χρόνο μετά στην Επίδαυρο – λόγω των περσινών πυρκαγιών – καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η παράσταση στο αργολικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με πρωταγωνίστρια την Έμιλυ Κολιανδρή, κέρδισε τις εντυπώσεις.

Επίδαυρος 2022 Ελένη του Ευριπίδη / ΦΩΤΟ: anagnostis

Πρόκειται για την αντιστροφή του Τρωϊκού θρύλου από τον Ευριπίδη, που μεταβάλλει την ιστορία της ωραίας Ελένης σε φάρσα, με τον Πάρη να μην την έχει κλέψει ποτέ από τη Σπάρτη, αλλά να αρπάζει ένα έμψυχο ομοίωμα της, και την πραγματική Ελένη να βρίσκεται στην Αίγυπτο κοντά στον βασιλιά Πρωτέα, αλλά να παραμένει πιστή στον άντρα της και βαθιά πικραμένη για την τύχη της.

Η παράσταση, της οποίας τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.

Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας.

Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας.

Από τα λιγότερα γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», αλλά διακρίνεται επίσης για τα κωμικά στοιχεία του, η Ελένη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών.

Σχόλια

Exit mobile version