home design 800Χ400

Άργος: Τελευταίο αντίο στον Οδυσσέα Κουμαδωράκη – Πότε θα γίνει η κηδεία του

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 7 Αυγούστου στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το Άργος πενθεί για το θάνατο του φιλόλογου και συγγραφέα Οδυσσέα Κουμαδωράκη ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή το πρωί της Παρασκευής 5 Αυγούστου, σε ηλικία 70 ετών σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλευόταν.

H κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 7/8 στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Άργος. Η σορός θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 το πρωί.

Ο Κρητικός στην καταγωγή Οδυσσέας Κουμαδωράκης, από το 1977 κατοικούσε στο Άργος. Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Καίτη Γεώργα με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

Ως φιλόλογος εργάστηκε κυρίως στο 4ο Γυμνάσιο Άργους όντας από τους αγαπημένους καθηγητές για τους μαθητές του, όχι μόνο για την κατάρτισή του αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Επίσης είχε γράψει ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία για το Άργος και ευρύτερα την Αργολίδα.

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης είχε αντιμετωπίσει και κατά το παρελθόν προβλήματα υγείας, έχοντας υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 1997, το οποίο τότε είχε καταφέρει να ξεπεράσει και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Το συγγραφικό έργο του Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης γεννήθηκε στη Σαρακήνα Χα­νίων το 1952, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κισάμου και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα.

Από το 1977 ζούσε και δίδασκε στο Άργος. Οι γυμνασιακές και πανεπιστημιακές του σπουδές συνέπεσαν με την περίοδο της δικτατορίας, γι’ αυτό και τα δύο πρώτα του βιβλία («Τα χαμένα δώρα», διηγήματα 1985, και «Ως ελαιόκαρπος», μυθιστόρημα 1986) είναι αντιστασιακού περιεχομένου.

Στη συνέχεια στράφηκε προς την παιδική και νεανική λογοτεχνία κι έγραψε τα παραμύθια «Ο κόσμος της Καστανούλας», εκδ. Άλμα 1990, «Τα παράξενα ανθρωπάκια οι Δροσουλίτες», εκδ. Άλμα 1992, «Ο κυνηγός των μαργαριταριών», εκδ. Καστανιώτη 1996 και το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο εξωλέστατος», εκδ. Δωρικός 1999, που αναφέρεται στη δράση και τη δολοφονία του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου.

Είχε ασχοληθεί με το θέατρο και είχε γράψει την κωμωδία «Γλυκιά μου Σοφία», η παράσταση της οποίας απέσπασε ειδική διάκριση στους 8ους περιφερειακούς θεατρικούς αγώνες (2002) και το μονόπρακτο «Η συνάντηση», αδημοσίευτο.

Ακόμη, είχε γράψει το βιβλίο «Γνωριμία με το Άργος» με τους μαθητές του από αγάπη προς αυτούς και προς το Άργος, όπου ζει και διδάσκει από το 1977. Επανεκδόθηκε συμπληρωμένο και βελτιωμένο με τίτλο «Άργος το Πολυδίψιον», (εκδόσεις Εκ Προοιμίου 2007) και στη συνέχεια το βιβλίο του « Στα χνάρια του χθες» (Εκ Προοιμίου 2010).

Το 2006 τιμήθηκε από τον Σύλλογο Αργείων «Ο Δαναός» για την πνευματική και την κοινωνική του προσφορά.

Ψήφισμα της Ενώσεως Κρητών Αργολίδας

«Ύστερα από την αναγγελία θανάτου, του Οδυσσέα Κουμαδωράκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Κρητών Αργολίδας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού έλαβε υπόψη του:

  1. Την ιδιότητα του εκλιπόντος, ως Ιδρυτικού και Επίτιμου μέλους του συλλόγου μας
  2. Την αγάπη του για την Κρήτη και τη διάθεση προσφοράς για τον τόπο του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο μας
  3. Το γεγονός ότι με την καθοριστική και σεβαστή παρουσία του τίμησε την Κρήτη, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

  1. Να παραστούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία
  2. Να υποβάλλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος
  3. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, κατά την πρώτη, μετά το θάνατό του, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
  4. Να διατεθεί, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, χρηματικό ποσό, για φιλανθρωπικό σκοπό
  5. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο

“Ο ουρανός συννέφιασε, ο Ψηλορείτης κλαίει…”

Με βαθιά θλίψη η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας “Ο Μίνωας” αποχαιρετά τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη, τον σπουδαίο Άνθρωπο, τον καθηγητή, τον συγγραφέα, τον Κρητικό που αγάπησε την ευθύνη.

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης υπήρξε μία ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολύπλευρη προσφορά στην κοινωνία, ένα φωτεινό παράδειγμα ουσιαστικού βίου.

Γνήσιος Κρητικός, έλαμψε για το ήθος του, την ευγένειά του, την καλοσύνη του, αλλά και για την ποιότητα του ως ανθρώπου που πάλευε πάντα αδιάφθορα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, αρετές που τον συνόδεψαν σε όλη του τη ζωή.

Ο ίδιος υπηρέτησε με αρχές και αξίες, ως ιδρυτικό μέλος την Ένωσή μας, συνεισφέροντας σημαντικά στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για τη διάσωση των ηθών και εθίμων της Κρήτης και τη διάδοση του Κρητικού πολιτισμού.

Με πυξίδα τις αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνετέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία της μεγάλης οικογένειας του “Μίνωα” και με τον καλύτερο τρόπο μας άνοιξε νέους ορίζοντες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά του στην ίδρυση της Ενώσεως Κρητών Αργολίδας, τον ανακήρυξε το 2018 Επίτιμο μέλος.

Γεννημένος στη Σαρακήνα Χανίων το 1952, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Κισσάμου και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα.

Άριστος οικογενειάρχης και πολύ καλός δάσκαλος άφησε το δικό του αποτύπωμα όπου και αν υπηρέτησε. Από το 1977 ζούσε και δίδασκε στο Άργος. Με μακρά προσφορά στην τοπική κοινωνία της πόλης, χάραξε μία πορεία ζωής, άξια θαυμασμού και σεβασμού.

Στην σύζυγο του Καίτη και στα παιδιά του Βαγγέλη και Βερονίκη, εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας και τους ευχόμαστε ολόψυχα ο πόνος τους να σβήσει σύντομα μέσα στην τρυφερή ανάμνηση του πατέρα τους.

Αγαπημένε μας και αξέχαστε Οδυσσέα… τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν το μεγαλείο της προσωπικότητας σου.
Με απέραντο σεβασμό υποκλινόμαστε εμπρός στη γλυκιά μορφή σου και σε αποχαιρετούμε.

“Ωσάν και σένα άνθρωποι, στα χίλια χρόνια ένας,
γεννιούνται κι όντε φεύγουνε, δεν τους ξεχνά κανένας.”

Καλό Ταξίδι στην αιωνιότητα!»

Σχόλια

Exit mobile version