Στην Τρίπολη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να παραστεί στην τελετή υποδοχής των Ευρωπαίων δασοκομάντος, που έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Αρκαδία.
Τον υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ παρόντες στην τελετή ήταν, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου του ΠΣ, Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας.
Οι δύο αποστολές από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, με 27 και 48 πυροσβέστες αντίστοιχα, θα αναπτυχθούν σε δύο βάρδιες, εναλασσόμενες διαδοχικά ανά 15 ημέρες, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και μάλιστα 14 Φινλανδοί πυροσβέστες επιχείρησαν ήδη στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 3 Αυγούστου στην περιοχή του Σχίνου Μεσσηνίας και 12 συμπατριώτες τους στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Αυγούστου στη Νεστάνη Αρκαδίας.
Οι δασοκομάντος είναι επαγγελματίες και εθελοντές και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα συνδράμουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας στην Πελοπόννησο.
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τις αποστολές των δύο χωρών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών στη χώρα μας ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο, σημειώνοντας: “Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η συνεισφορά σας και η συνδρομή σας προς τους Έλληνες συναδέλφους σας θα είναι αναμφίβολα πολύτιμες. Όπως πολύτιμη είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η κοινή «γλώσσα» που θα αναπτύξετε στην αντιμετώπιση πολύ απαιτητικών πυρκαγιών. Αυτή η αίσθηση του «μαζί» είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη του προγράμματος προεγκατάστασης και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούν και οι συνάδελφοί σας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και Ρουμανία, που συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια“
Από τη πλευρά του, o Πρέσβυς της Νορβηγίας στη χώρα μας, Frode Overland Andersen, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τη φιλοξενία της αποστολής και τόνισε ότι “για τη Νορβηγία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Ο ίδιος εξήρε τον καθημερινό αγώνα των Ελλήνων Πυροσβεστών ενάντια στις πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι “τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη γενναιότητά τους. Είμαστε ευγνώμονες που θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τεχνογνωσία μαζί τους”.
Η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Φινλανδίας, Katja Annika Karppinen, σημείωσε με τη σειρά της τη σημασία του προγράμματος και την άριστη συνεργασία των μελών της φινλανδικής αποστολής με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Να σημειώσουμε ότι, περισσότεροι από 200 Πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία αναπτύσσονται σταδιακά στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, προκειμένου να συνδράμουν στην πυροπροστασία της Ελλάδας, ανταλλάσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project) που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.