home design 800x400

home design 1170Χ320

Πέθανε ο φιλόλογος και συγγραφέας Οδυσσέας Κουμαδωράκης σκορπώντας θλίψη στο Άργος

Ο 70χρονος πολυπράγμων καθηγητής έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Οδυσσέας Κουμαδωράκης θάνατος

Πέθανε ο καθηγητής φιλόλογος και συγγραφέας Οδυσσέας Κουμαδωράκης το πρωί της Παρασκευής 5 Αυγούστου, σε ηλικία 70 ετών, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και πρώην μαθητές του στο Άργος. Τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

Ο Κρητικός στην καταγωγή Οδυσσέας Κουμαδωράκης, από το 1977 κατοικούσε στο Άργος. Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Καίτη Γεώργα με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

Ως φιλόλογος εργάστηκε κυρίως στο 4ο Γυμνάσιο Άργους όντας από τους αγαπημένους καθηγητές για τους μαθητές του, όχι μόνο για την κατάρτισή του αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Επίσης είχε γράψει ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία για το Άργος και ευρύτερα την Αργολίδα.

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης είχε αντιμετωπίσει και κατά το παρελθόν προβλήματα υγείας, έχοντας υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 1997, το οποίο τότε είχε καταφέρει να ξεπεράσει και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Το συγγραφικό έργο του Οδυσσέα Κουμαδωράκη

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης γεννήθηκε στη Σαρακήνα Χα­νίων το 1952, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κισάμου και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα.

Από το 1977 ζούσε και δίδασκε στο Άργος. Οι γυμνασιακές και πανεπιστημιακές του σπουδές συνέπεσαν με την περίοδο της δικτατορίας, γι’ αυτό και τα δύο πρώτα του βιβλία («Τα χαμένα δώρα», διηγήματα 1985, και «Ως ελαιόκαρπος», μυθιστόρημα 1986) είναι αντιστασιακού περιεχομένου.

Στη συνέχεια στράφηκε προς την παιδική και νεανική λογοτεχνία κι έγραψε τα παραμύθια «Ο κόσμος της Καστανούλας», εκδ. Άλμα 1990, «Τα παράξενα ανθρωπάκια οι Δροσουλίτες», εκδ. Άλμα 1992, «Ο κυνηγός των μαργαριταριών», εκδ. Καστανιώτη 1996 και το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο εξωλέστατος», εκδ. Δωρικός 1999, που αναφέρεται στη δράση και τη δολοφονία του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου.

Είχε ασχοληθεί με το θέατρο και είχε γράψει την κωμωδία «Γλυκιά μου Σοφία», η παράσταση της οποίας απέσπασε ειδική διάκριση στους 8ους περιφερειακούς θεατρικούς αγώνες (2002) και το μονόπρακτο «Η συνάντηση», αδημοσίευτο.

Ακόμη, είχε γράψει το βιβλίο «Γνωριμία με το Άργος» με τους μαθητές του από αγάπη προς αυτούς και προς το Άργος, όπου ζει και διδάσκει από το 1977. Επανεκδόθηκε συμπληρωμένο και βελτιωμένο με τίτλο «Άργος το Πολυδίψιον», (εκδόσεις Εκ Προοιμίου 2007) και στη συνέχεια το βιβλίο του « Στα χνάρια του χθες» (Εκ Προοιμίου 2010).

Το 2006 τιμήθηκε από τον Σύλλογο Αργείων «Ο Δαναός» για την πνευματική και την κοινωνική του προσφορά.

Συλλυπητήρια από Καμπόσο

Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος έγραψε για το θάνατο του Οδυσσέα Κουμαδωράκη:

«Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό και ιστορικό έργο.

Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης υπήρξε ο δάσκαλος που θα θέλαμε να έχουμε όλοι για τα παιδιά μας. Η αγάπη του για την πόλη του Άργους, παρά το γεγονός ότι γενέτειρα του ήταν τα Χανιά της Κρήτης, αποτυπώθηκε σε υπέροχα βιβλία όπως το μοναδικό “Άργος το πολυδίψιον”.

Θέλω να εκφράσω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, με την ευχή να απαλύνει τον πόνο της απώλειας, η σκέψη, πως θα ζει μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο που άφησε πίσω του.

Καλό παράδεισο Οδυσσέα!»

Το αντίο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας αποχαιρετά τον σπουδαίο συνάδελφο και εκλεκτό άνθρωπο Οδυσσέα Κουμαδωράκη.

«Άνθρωποι όπως ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης παραμένουν πάντοτε δίπλα μας και μας εμπνέουν ως πρότυπα ζωής. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι, Οδυσσέα!»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis