home design 800Χ400

Στάθμευση στο Ναύπλιο: Λίγες σκέψεις στο άρθρο του Α. Γκάτζιου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή από τον κο Τ.Πασσαλή, με αφορμή άρθρο του Α. Γκάτζιου, με τίτλο: «Στάθμευση στο Ναύπλιο: Τα ημίμετρα είναι λύση … διαχειριστών πολυκατοικιών και όχι οραματιστών» :

Λίγες σκέψεις στο άρθρο του Α. Γκάτζιου

Αφού συμφωνήσω στην κεντρική κατάληξη του άρθρου σου, θα προσέθετα εκτός της Αγάπης και την λέξη Σεβασμό στον Χαρακτήρα και την Ιστορία της πόλης, αλλά και Αναγνώριση σε αυτούς, που αγωνίσθηκαν για να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη η πολεοδομική ιδιαιτερότητά της, την αείμνηστη Ευαγγελία Δεϊλάκη.

Αλλά ας έρθουμε στο σήμερα και στο κυκλοφοριακό μπάχαλο (Αναγνώστης 02/02/2022). Είναι αδιαμφισβήτητο, το πρόβλημα της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο, το οποίο σιγά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε πάρκινγκ, αφού όλοι θέλουν να παρκάρουν εκεί για διάφορους ποικίλους λόγους, σεβαστούς οπωσδήποτε. Συμφωνούμε στην «αδυναμία έμπνευσης και εφαρμογής μέτρων στάθμευσης» και στην αισχρή εικόνα του ιστορικού κέντρου. Θα μου επιτρέψεις όμως να σου θυμίσω μερικά γεγονότα, τα οποία είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλύτερα από εμένα.

Γεγονός 1ο. Το 2013 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να χορηγήσει, κατόπιν κάποιων κριτηρίων, κάρτα στάθμευσης σε κατοίκους του ιστορικού κέντρου σε καθορισμένα διαγραμμισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου. Εδώ υπάρχει η ερώτηση, μελέτη έγινε άλλες προτάσεις υπήρξαν; Απάντηση σε αυτό μπορείτε να αναζητήσετε μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η αρχή έγινε με την Αμαλίας, με την μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και την οριοθέτηση σε λίγα σημεία θέσεων στάθμευσης με κάρτα. Παρά τις αντιδράσεις το μέτρο αρχικά λειτούργησε για να φθάσουμε στο σήμερα, που από δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ των θαμώνων των παρακείμενων κέντρων διασκέδασης…

Γεγονός 2. Το 2019, 6 χρόνια μετά την απόφαση του Δ.Σ., προεκλογικά, δημοτικό συνεργείο χάραξε διαγραμμίσεις σε σημεία εκατέρωθεν της οδού Ν. Σπηλιάδου μέχρι την αρχή του ξενοδοχείου Αμφιτρύωνα στο  μπροστινό μέρος του προμαχώνα 5 Αδέλφια (5 ή 6 διαγραμμισμένες θέσεις) και όχι σε ολόκληρο το μέρος του προμαχώνα, όπως εκ παραδρομής φαντάζομαι αναφέρεται στο άρθρο σας και μερικά σημεία της πλατείας του Ψαρομαχαλά.

Τον Νοέμβριο ή Οκτώβριο του 2021, δημοτικό συνεργείο πάλι τοποθέτησε πινακίδες, ανάλογες με αυτές της Αμαλίας στα διαγραμμισμένα σημεία των πιο πάνω περιοχών σκεπασμένες με μαύρη πλαστική σακούλα. Στις 20/06 οι πινακίδες αποκαλύφθηκαν.

Θα περίμενε ίσως κάποιος να υπάρξει κάποια ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου, φεύ  όμως δεν υπήρξε τίποτα. Η κατάσταση παρέμενε η ίδια, με το πρόβλημα να μεγαλώνει όσο προχωρά το καλοκαίρι. Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω ότι οι θέσεις με κάρτα είναι απόλυτα καθορισμένες με διαγράμμιση στην Σπηλιάδου – μέχρι την αρχή του Αμφιτρύωνα – πλην των θέσεων μπροστά από το ξενοδοχείο Βικτώρια με σήμανση, μιάς θέσεως του Gambello και μιας θέσεως του Imperio, θέσεις για τις οποίες έχει δοθεί άδεια κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Στις 22/07/2022 η τροχαία Ναυπλίου, μετά από πολύ χρόνο αλήθεια, κάνει σαρωτικούς ελέγχους και βεβαιώνει πολλές παραβάσεις.

Μετά από αυτό ξεσπούν διαμαρτυρίες και παραστάσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα για να πάψουν οι έλεγχοι της Τροχαίας.

Δηλαδή ο κάθε ένας να παρκάρει όπου θέλει, χωρίς κανένα έλεγχο, αδιαφορώντας αν οι ελάχιστοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου θα βρούν κάποια θέση στα σημεία που τους έχουν παραχωρηθεί, γιατί έτσι πλήττεται η «επισκεψιμότητα» της πόλης…

Γεγονός 3. Η νέα πόλη, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν τέτοια προβλήματα. Και η παλιά και η νέα πόλη αντιμετωπίζουν μείζονα άλλα κοινά προβλήματα.

Ως εκ τούτου, καμία εχθρότητα δεν αναπτύσσεται μεταξύ των κατοίκων ή των επισκεπτών της παλιάς πόλης.

Συμπερασματικά δεν νομίζεις ότι μέχρι να βρεθεί κάποια μόνιμη λύση θα πρέπει να ελεγχθεί κάπως το χάος, που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο;

Αγαπητέ φίλε (επέτρεψέ μου την προσφώνηση),

Σε ένα ευνομούμενο κράτος και σε μια πόλη ιστορική και ιδιαίτερη σαν το Ναύπλιο οι αποφάσεις, αν και παλιές, των αιρετών οργάνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι αστυνομικές αρχές, να κωφεύουν σε παρεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται και να εκτελούν το καθήκον τους, αλλιώς το «μπάχαλο» θα συνεχίζει να αλλοιώνει την πόλη μας και τελικά μετά θα είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Και μέχρι να υπάρξει αυτή η σοβαρή και μελετημένη σύγχρονη λύση, που αναφέρεις στο άρθρο σου και τα ημίμετρα δεν είναι λύση, τί προτείνεις; Να αφαιρεθούν οι πινακίδες ελεγχόμενης στάθμευσης και να μείνει η κατάσταση ώς έχει; Να αφεθούν τα αυτοκίνητα να παρκάρουν όπου βρουν καταλαμβάνοντας πεζοδρόμια, πεζόδρομους, στενάκια και γενικά κάθε σημείο του ιστορικού κέντρου;

Στην διάθεσή σου για τυχόν διευκρινήσεις

Τ. ΠΑΣΣΑΛΗΣ

Ανάπλι 31/07/2022

Σχόλια

Exit mobile version