home design 800Χ400

Ναύπλιο: Η καστρονησίδα Μπούρτζι στις κορυφαίες επιλογές τηλεοπτικών εκπομπών

Στον ιστορικό θαλασσόπυργο του Ναυπλίου για μια ακόμη φορά οι κάμερες

Η καστρονησίδα Μπούρτζι στο Ναύπλιο βρίσκεται πάντα στις κορυφαίες επιλογές των τηλεοπτικών εκπομπών κρατικών και ιδιωτικών καναλιών, με την κάμερα αυτή τη φορά να ξεναγεί στον ιστορικό θαλασσόπυργο τους τηλεθεατές της εκπομπής “Συμβαίνει τώρα”, με τη Φαίη Μαυραγάνη στο Open, την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Το Μπούρτζι στην ιστορία

Το Μπούρτζι, σύμφωνα με την Τούρκικη ονομασία, φτιάχτηκε από τους Ενετούς το 1473, μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά και το 1502 συνδέθηκε με τεχνητό βραχίονα από ογκόλιθους με τον προμαχώνα στα “Πέντε αδέρφια”. Στον βραχίονα προσδενόταν αλυσίδα που έφθανε μέχρι το θαλασσόπυργο, για την προφύλαξη του λιμανιού και της πόλης, και από κει προήλθε η ονομασία “Porto Cadena” (Λιμάνι της Αλύσσου).

Μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1698, οι Ενετοί κατασκεύασαν στη νησίδα πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα, δημιουργώντας έτσι το ιστορικό Φρούριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού στο Ναύπλιο.

Φώτο: youtube

Κατά την Ελληνική Επανάσταση ο Θαλασσόπυργος κατελήφθη, το 1822, από 50 οπλοφόρους και 150 πυροβολητές, με επικεφαλής τους Χέιστινγκς, ΆνερμανΧάνεκ και Δημήτριο Καλλέργη, υπό την ηγεσία του Γάλλου ταγματάρχη Φ. Γκιουρντέν, ο οποίος κανονιοβολούσε το Ναύπλιο από το Μπούρτζι και κατάφερε να ματαιώσει την προσπάθεια επισιτισμού των πολιορκούμενων Τούρκων από αγγλικό πλοίο.

Στην αμέσως μετέπειτα δεκαετία, κατά τις αιματηρές εμφύλιες εχθροπραξίες (1823 – 1833), η τότε κυβέρνηση αναγκάσθηκε να καταφύγει στο Θαλασσόπυργο για την ασφάλειά της δύο φορές, στις 25 Μαΐου του 1824 και στις 2 Ιουλίου του 1827.

Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του, το 1865 το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και μετατράπηκε σε τόπο διαμονής των δήμιων της γκιλοτίνας, που λειτουργούσε στο Παλαμήδι.

Το Μπούρτζι σήμερα

Το φρουριακό συγκρότημα, που ανήκει πλέον στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, αποκαταστάθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματικούς πόρους του ΕΣΠΑ άνω των  2.781.000 ευρώ, στο πλαίσιο του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΕΤΑΔ, και από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεών του, ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να λειτουργήσει και το εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών που σχεδιάζεται για το Θαλασσόπυργο.

Φώτο: youtube

Ένα από τα πιο εμβληματικά και πιο προβεβλημένα μνημεία του Ναυπλίου, εξακολουθεί να έλκει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και δικαιολογημένα βρίσκεται πάντα στις πρώτες προτιμήσεις του φακού της κάμερας των τηλεοπτικών εκπομπών.

Σχόλια

Exit mobile version