home design 800x400

home design 1170Χ320

Αρκαδία: Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης” στη Ζάτουνα

Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα του συνθέτη – Διήμερες εκδηλώσεις και Συμπόσιο για τη ζωή και τη δράση του
Μίκης Θεοδωράκης 1

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης-Αρκαδίες Ζάτουνα”, όραμα του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη, παίρνει σάρκα και οστά στη Ζάτουνα της Αρκαδίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

“Το όραμά μου είναι ένα ετήσιο Φεστιβάλ στη Ζάτουνα, με τις ΑΡΚΑΔΙΕΣ . Όπως αυτό που διοργανώνουν κάθε χρόνο, εδώ και 100 χρόνια, στην Αρένα, οι αμπελουργοί της Βερόνα για τον Βέρντι”, είχε γράψει σε επιστολή του προς το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, 3 χρόνια πριν το θάνατό του.

Φέτος το Μουσείο αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία-παρακαταθήκη του Μίκη διοργανώνοντας, μαζί με το Δήμο Γορτυνίας και το Σύλλογο “Οι Φίλοι της Μουσικής”, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης-Αρκαδίες Ζάτουνα”, όπως ανακοινώθηκε στη διαδικτυακή τιμητική συνέλευση του Μουσείου.

Μουσείο Θεοδωράκη Ζάτουνα
Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Ζάτουνα

Οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν:

– Συναυλία με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη
– Μουσική βραδιά με την Παιδική – Εφηβική χορωδία του Στέφανου Καρδιόλακα
– Διήμερο Συμπόσιο για τον Μίκη του Πνεύματος, του Πολιτισμού και της Πολιτικής

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στο Μίκη του Πολιτισμού και της Μουσικής και η δεύτερη ημέρα, στον Μίκη της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων.

– Έκθεση με μουσειακό υλικό, στο χώρο του Μουσείου, με επιμέλεια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”

– Ετήσιο μνημόσυνο στη Ζάτουνα και «επαναλειτουργία» του ιστορικού – εμβληματικού καφενείου, που πήγαινε ο Μίκης, συνοδεία των αστυνομικών φρουρών του

– Επίσκεψη, ξενάγηση και φιλοξενία, στους προσκεκλημένους, στη Μονή Φιλοσόφου

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το διήμερο Συμπόσιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Εκδήλωση στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας
Φωτό: fb/Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

Μία ημέρα πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα του θανάτου του, θα γίνει στην Αθήνα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκδήλωση-συνοδοιπορία που θα ξεκινήσει από το σπίτι του Μίκη, στην Επιφανούς 1 στου Φιλοπάππου, θα «κυκλώσει» την Ακρόπολη και θα καταλήξει στο Ηρώδειο, την ώρα που η Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιεί την πρόβα της.

Από το σπίτι του Μίκη, μέχρι το Ηρώδειο, άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της νεολαίας, της εργασίας, του πνεύματος και της επιστήμης, 96 σημαιοφόροι με 96 συλλεκτικές σημαίες, όσα και τα χρόνια ζωής του Μίκη, θα τιμήσουν τα αποτυπώματα της παγκόσμιας μουσικής πολιτικής και κοινωνικής διαδρομής του μεγάλου Έλληνα και της Ελλάδας που σήκωσε ψηλότερα!

Ο Μίκης της Ζάτουνας

Τον Αύγουστο του 1968 ο Μίκης εξορίζεται από τη Χούντα στο χωριό της Γορτυνίας, τη Ζάτουνα, ένα τόπο της επαρχίας με αντιλήψεις εκ διαμέτρου αντίθετες, που όμως στάθηκε ευνοϊκά απέναντι στον εξόριστο.

Οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και όλοι οι Αρκάδες γενικότερα, αγάπησαν και εκτίμησαν το μεγάλο μας συνθέτη, καθώς όχι μόνο σεβάστηκε τον τόπο αλλά και γιατί, σαν άνθρωπος δοτικός που ήταν συνήθιζε να μοιράζεται μαζί τους τις προμήθειές του, καθώς είχε μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα από τους ίδιους.

Με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν μέχρι και οι αστυνομικοί να γίνονται πιο επιεικείς μαζί του, σε σημείο που βοηθούσαν να μεταδώσει τα μηνύματά του, ενώ του επετράπη να συνδιαλέγεται με άλλα άτομα στο καφενείο της Ζάτουνας και να κινείται πιο ελεύθερα. Κάθε φορά που έγραφε κάτι για να το προβάρει και για να μη χαθεί, το μοιραζόταν με άτομα της χωροφυλακής σε ένα σημείο του νεκροταφείου του χωριού, πάντοτε εντάσσοντας στην αρχή στίχους και μελωδίες του Χατζιδάκι. Τα μηνύματά του έβγαιναν προς τα έξω με μεταλλικά κουμπιά και βάτες στα ρούχα, με νάιλον που δίδονταν σε τυροκομεία και έφταναν στα χέρια του αδελφού του στην Αθήνα. Μέχρι και οι διασυνδέσεις της γυναίκας του με τη δασκάλα που έπρεπε να είναι ελεγκτικές, τελικά κατέληξαν φιλικές και «συνωμοτικές», υπέρ της οικογένειας Θεοδωράκη.

Φωτογραφία: Μαργαρίτα Θεοδωράκη/mikistheodorakis.gr

Στη Ζάτουνα έγραψε τον κύκλο τραγουδιών “Αρκαδίες”, τη μουσική για την ταινία «Ζ», χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση του έργου του Κώστα Γαβρά, που είχε τελειώσει τυχαία το σχολείο στη Ζάτουνα.

Τη μεγάλη αγάπη του για τον τόπο της εξορίας του στην Αρκαδία την εκδήλωσε με την πρώτη συναυλία του, που πραγματοποίησε εκεί, με τραγουδίστρια τη Μαρία Δημητριάδη, αλλά και με την αποδοχή της πρότασης από την εφημερίδα της Ζάτουνας να ιδρυθεί μουσείο, που φέρει το όνομά του και όπου εκτίθενται φωτογραφίες και παρτιτούρες του. Δεν υπήρξε συνέντευξή του που να αναφέρεται στη Ζάτουνα και να μη μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους της. Η πρώτη συναυλία του που έγινε στην Αθήνα έφερε τον τίτλο «Αρκαδίας Ζάτουνα» και παίχτηκε στο θέατρο Broadway. 

Η αγάπη του τόπου στο πρόσωπό του εκδηλώθηκε με το όνομα ενός καφενείου, «Το καφενείο του Μίκη Θεοδωράκη».

Μίκης Θεοδωράκης 2
Φωτό: fb/Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας

Φέτος, με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης-Αρκαδίες Ζάτουνα”, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, ο τόπος εξορίας τιμά τον εξόριστο, τον παγκόσμιο συνθέτη, το Μίκη του Πολιτισμού και της Μουσικής, της πολιτικής και των αγώνων.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis