home design 800x400

home design 1170Χ320

Άργος: Η “Ηλέκτρα” του Ευρυπίδη στο Αρχαίο Θέατρο

Η συγκλονιστική τραγωδία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Άργους – Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ
Ηλέκτρα Ευρυπίδη

Στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου του  Άργους μεταφέρεται στις 8 Αυγούστου η συγκλονιστική τραγωδία “Ηλέκτρα” του Ευρυπίδη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Άργους – Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ.

Το διαχρονικό έργο του Ευρυπίδη, περιοδεύει το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα και με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου, στον ομώνυμο ρόλο, το Δημήτρη Γκοτσόπουλο στο ρόλο του αδελφού της Ορέστη, ηθοποιούς που έγιναν γνωστοί και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό μέσα από το σήριαλ του ΑΝΤ1 «Άγριες Μέλισσες», και τον εξαιρετικό Γιώργο Κωνσταντίνου στο ρόλο του παιδαγωγού.

Ηλέκτρα Ευρυπίδη
Φωτό: fb/Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Η “Ηλέκτρα” του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Η τραγική «Ηλέκτρα» του Ευρυπίδη, ο μύθος

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο, ενώ σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία.

Η τραγωδία του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα.

Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση.

Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

Ηλέκτρα Ευρυπίδη
Φωτό: fb/Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Πανοπούλου

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης)

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας

Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου

Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου

Άγγελος: Νίκος Λεκάκης

Κλυταιμνήστρα: Ιώαννα Μαυρέα

Διόσκουροι: Ιάσονας ΠαπαματθαίουΑντώνης Σταμόπουλος

Χορός ​(αλφαβητικά)

Φανή Αποστολίδου

Κορίνα Θεοδωρίδου

Πίνα Κούλογλου

Άννα Κωνσταντίνου

Γωγώ Παπαϊωάννου

Βάσια Χρήστου

Αφίσα Ηλέκτρα Ευρυπίδη

Προπώληση:

-ΚΕΔΑΜ από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9πμ – 3μμ

-Καφέ Εν Λευκώ, Άργος

-Βιβλιοπωλείο Δουλτσίνου Γεωργία, Άργος

Επίσης, στο Viva.gr.

Στην προπώληση το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ

Στο ταμείο:

-20 ευρώ, Γενική είσοδος

-15 ευρώ, Μειωμένο (παιδικό από 6χρ., μαθητικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνεργοι)

Η «Ηλέκτρα» του Ευρυπίδη θα ζωντανέψει στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, παρασύροντας τους θεατές στο σκοτεινό κόσμο του μίσους και της εκδίκησης

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
deyan banner efxes2024 2025
newsletter banner anagnostis