home design 800Χ400

Άθλος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης – Πόσο πάνε τα ενοίκια σε Ναύπλιο, Αθήνα και Πελοπόννησο

Αυξήσεις – φωτιά στα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων σε πρωτεύουσα και επαρχία. Δείτε συγκριτικούς πίνακες με το 2021

Δυσκολότερη από άλλες φορές προμηνύεται η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για όσους πέρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Και αυτό γιατί οι διαθέσιμες προς ενοικίαση φοιτητικές κατοικίες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στην επαρχία που κυριαρχεί το Airbnb, ενώ οι τιμές ενοικίασης έχουν εκτοξευθεί σε σχέση με πέρυσι. Στο τουριστικό Ναύπλιο παρατηρείται αύξηση 4,36% σε σχέση με το 2021, με τα ενοίκια να φθάνουν τα 320 ευρώ για ένα στούντιο και τα 330 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία που ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), σύμφωνα με τα οποία, στο σύνολο της χώρας η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών διαμορφωνεται στα 8,3 ευρώ/τμ καταγράφοντας αύξηση 7,7% σε σχέση με πέρυσι.

Άθλος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην Αθήνα

Στην Αθήνα η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας μοιάζει με άθλο, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, με τις τιμές ζήτησης να βρίσκονται πάνω από τα 10 ευρώ το τετραγωνικό. Στο Γουδί και τα Ιλίσια, περιοχές πολύ κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση 12% στη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημειώνεται και στην περιοχή του Ζωγράφου η οποία αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για φοιτητικά διαμερίσματα.

«Φέτος, οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά», σχολιάζει Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις αναζητήσεις παρατηρούνται «περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης – πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία- αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, την ετήσια μεταβολή της ζητούμενης τιμής ανά περίπτωση, καθώς και τον μέσο όρο ζητούμενης τιμής για διαμερίσματα έως 65 τ.μ. και στούντιο:

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι τιμές ζήτησης των ιδιοκτητών με βάση τις αγγελίες που «ανεβαίνουν» στο site του Spitogatou. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, μετά από διαπραγματεύσεις, η τιμή ενοικίου να υποχωρήσει κατά 10% με 15%.

Αυξημένα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος. Η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σε ποσοστό 12% σημειώθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Νέα Παραλίας.

Υπόλοιπη Ελλάδα – «Φωτιά» οι τουριστικοί προορισμοί

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανώς να οφείλεται στην βραχυπρόσθεσμη μίσθωση με Airbnb. «Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», σχολιάζει ο Δημήτρης Μελαχροινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι βάσεις εισαγωγής τα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. «Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου», αναφέρει ο κ. Μελαχροινός.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr

Σχόλια

Exit mobile version