home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Γκιόλας προς Κυβέρνηση: Μην διανοηθείτε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό

Ο βουλευτής Αργολίδας υπενθύμισε στην ομιλία του ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «σκοντάφτει» στην αντισυνταγματικότητα
Γιάννης Γκιόλας

Την έντονη αντίθεσή του προς την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού και ζωτικού αγαθού του νερού εξέφρασε χτες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε την Κυβέρνηση ότι τυχόν ψήφιση των άρθρων που προβλέπουν κάτι τέτοιο θα βρει τον ελληνικό  λαό ολοκληρωτικά αντίθετο και απέναντί της.

Ο βουλευτής Αργολίδας υπενθύμισε στην ομιλία του ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «σκοντάφτει» στην αντισυνταγματικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας  και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Ακόμη, τόνισε την ακραία νεοφιλελεύθερη συμπεριφορά των αδηφάγων ιδιωτών οι οποίοι ονειρεύονται να ξαναβάλουν το μακρύ τους χέρι στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή και να υφαρπάξουν, όπως και με την περίπτωση της ΔΕΗ, ό,τι έχει απομείνει από το πενιχρό του βαλάντιο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Γ. Γκιόλα:

Στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, το οποίο προκλητικά παραβλάπτει και αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα τις περιοχές Natura, έχουν παρεισφρήσει και δύο άρθρα, τα 119 και 120 που προβλέπουν ειδικές ρυθμίσεις για τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ουσία πρόκειται περί απόπειρας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης μέσω παράκαμψης, δηλαδή της γνωστής και δοκιμασμένης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(ΣΔΙΤ)

Προβλέπω την «παβλόφεια» αντίδρασή σας που στο άκουσμα και μόνο λέξεων ή φράσεων όπως κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές ανάγκες, βγάζετε φλύκταινες και κατακεραυνώνετε όλους εμάς τους Συριζομαδουραίους που είμαστε δήθεν οι τελευταίοι… θλιβεροί υπέρμαχοι του Κρατισμού.

Αξίζει λοιπόν να αναγνώσουμε προσεκτικά τα δύο άρθρα και να τα συνδυάσουμε την τακτική και τα έργα των Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ αλλά και της Ελληνικής Υπηρεσίας Συμμετοχών και Περιουσίας που έχει περιλάβει υπό την σκέπη της τις δύο Δημόσιας Ωφέλειας Υπηρεσίες.

Στο άρθρο 119 περιέχονται όλα τα εύηχα αλλά προδήλως αυτονόητα και υποχρεωτικά εκ του Συντάγματος οριζόμενα, δηλαδή της  υποχρέωσης του Κράτους για αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή  στο κοινωνικό σύνολο, υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στο αμέσως επόμενο άρθρο, το 120 εγείρονται σοβαρές υπόνοιες και βάσιμα ερωτηματικά για την κάθε άλλο παρά σαφή αναγνώριση του αγαθού του νερού ως δημόσιο και κοινωνικά αναγκαίο για τη ζωή των πολιτών.

Ποιο είναι εκείνο που αναγράφεται και μας εμβάλει σε σοβαρότατες ανησυχίες;  Είναι η έγκριση, συλλήβδην και άνευ εξαιρέσεων και η αναγνώριση ως εγκύρων και συννόμων όλων των πράξεων και αποφάσεων που έλαβαν χώρα μετά τη μεταβίβαση προς την ΕΕΣΥΓ ΑΕ των μετοχών των Εταιριών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ΑΕ.

Για να δούμε τώρα, αν και κατά πόσο η πρακτική σας επιβεβαιώνει το σεβασμό και την απόλυτη αποδοχή της θεμελιακής συνταγματικής ισχύος ρύθμιση που αναγνωρίζει το νερό ως απόλυτο, κοινωνικό αγαθό και απαραίτητο για τη διαβίωση όλων των ανθρώπων.

Α. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με απόφασή του (από αυτές που θέλετε να επικυρώσετε και νομιμοποιήσετε με το άρθρο 120), ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού είκοσι οκτώ λεπτών (0,28 e)ανά μετοχή για τη χρήση 2021. Ένα συνολικό ποσό 30.000 περίπου ευρώ. Ενώ υπάρχουν μεγάλες και δαπανηρές βλάβες στο δίκτυο και γίνονται ήδη συνεχώς αυξανόμενες αποκοπές υδροδότησης που ήδη στην Αθήνα υπερβαίνουν στα τέλη Μαρτίου τις 25.000 έναντι μόλις 27.070 που ανήλθαν συνολικά το 2021.

Το όλο θέμα γίνεται ακόμη πιο προβληματικό, αν συνυπολογίσουμε ότι σε καθεστώς αυξημένης οικονομικής και κοινωνικής επισφάλειας, ενώ προέχει η ανάγκη για κοινωνική προστασία των ασθενέστερων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για άλλους σκοπούς. Δηλαδή, όχι στη βελτίωση των δικτύων και την εξασφάλιση των πολιτών, αλλά των μετόχων που εκμεταλλεύονται στυγνά τη δημόσια περιουσία και μάλιστα του πιο απαραίτητου για τη ζωή κοινωνικού αγαθού.

Β. Στο σκεπτικό της υπ. αριθ. 190/2022 απόφασης της Ολομέλειας του ΣΤΕ περιλαμβάνεται με σαφήνεια η κρίση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου ότι: Οι Υπηρεσίες ύδρευσης είναι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και πιο κάτω, το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευομένους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον , όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε ευθεία καταστρατήγηση των θεμελιακών αυτών Συνταγματικών διατάξεων, όπως με σαφήνεια, ακρίβεια και αυστηρότητα καθόρισε το ΣΤΕ με τις ανωτέρω 190 και 191/2022 αποφάσεις του, η ΕΥΔΑΠ με τις ευλογίες και την υπόδειξη θα έλεγα της Κυβέρνησής σας προχώρησε σε δημόσιο διαγωνισμό για την παραχώρηση της διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής. Στον διαγωνισμό αυτό η Κυβέρνησή σας έχει εξαιρέσει την ΕΥΔΑΠ ΑΕ γιατί απλούστατα προκρίνετε να παραδοθεί ο ΕΥΣ στον ιδιωτικό τομέα.

Ο διαγωνισμός αυτός θα είναι ύψους περίπου 235 εκατομ. ευρώ (φτάνοντας τα 290 εκ. με ΦΠΑ) και το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραχώρησης τα είκοσι χρόνια.

Αλήθεια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, που μέχρι τώρα έκαναν καλά τη δουλειά τους γιατί τώρα απαξιώνονται;

Ένα επί μέρους στοιχείο  που έχει ξεφύγει από τις κεραίες των λαγωνικών της δημοσιογραφίας, που αναλίσκονται στο να  ψάχνουν τις μέρες που έπρεπε να μείνει ο Τσίπρας σε καραντίνα, έχει να κάνει με την ΚΥΑ τιμολόγησης και συγκεκριμένα ακύρωσης της αντίστοιχης ΚΥΑ του 2017. Αυτής που προβλέπει τα υπάρχοντα σχετικά χαμηλά τιμολόγια.

Δεν νομίζω να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι τα τιμολόγια θα φτηνύνουν;

Τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα συντηρούν τα δίκτυα έχουν αξίωση για να ικανοποιηθούν τα υπερκέρδη τους (πως τα είπατε για τους παρόχους ενέργειας; Υπερπλεονάσματα;) να εισπράξουν ανάλογα αυξημένα τιμολόγια. Και εδώ πλέον θα αναφανεί το ίδιο πρόβλημα, όπως έγινε ήδη με το ηλεκτρικό ρεύμα. Με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια , βασισμένα σε χρηματιστηριακά παιχνίδια ή σε κάποιους ακατανόητους αλγόριθμους.

Κι έτσι η Ύδρευση θα παύσει πλέον να είναι προσιτή για τα μικρομεσαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα επιχειρήσετε να δώσετε στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα την πιθανότητα να άρουν την κοινωνική προστασία γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας θέτοντας εκ των πραγμάτων περιορισμούς ή και το τραγικότερο, αποκλεισμό από την πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επειδή συνεπώς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού και ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί, σας καλούμε να αποσύρετε οποιαδήποτε μύχια σκέψη, νύξη ή πρόθεση για εκχώρηση και αυτού του κοινωνικού και ζωτικού αγαθού, άλλως ο ίδιος ο λαός με τη δυναμική, την πίεση και τις κινητοποιήσεις του θα βάλει φραγμό.

Γιατί η κοινωνία έχει ανάγκες επιβίωσης ενώ τα αδηφάγα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα μόνο το κέρδος  και αυτές οι ταξικές αντιθέσεις να είστε βέβαιοι ότι θα λυθούν υπέρ της κοινωνίας!

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis