Στον Άρειο Πάγο έχει φτάσει η υπόθεση των απαλλοτριωμένων οικοπέδων στην οδό Καλαμάτας στο Ναύπλιο, μετά την απόφαση του Εφετείου, που πρώτο έφερε στο φως το anagnostis.org, ότι “δεν υπάρχει έννομο συμφέρον των ιδιοκτητών που προσέφυγαν, επειδή οι προκάτοχοι δεν εναντιώθηκαν στο αρχικό σχέδιο πόλης”, καθώς ιδιοκτήτες ζητούν από τη Δημοτική Αρχή αποζημίωση ή άρση της απαλλοτρίωσής τους.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιοκτήτες των εν λόγω οικοπέδων, που είναι δεσμευμένα από το 1959 βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου, προσέφυγαν στο Εφετείο το 2015, προκειμένου να προσδιοριστεί προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης, κάτι που δεν έγινε, οπότε οι ίδιοι ιδιοκτήτες έκαναν προσφυγή στον Άρειο Πάγο και αίτηση αναίρεσης της απόφασης, η οποία θα εκδικασθεί το 2023.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Εφετείο, για το ίδιο ρυμοτομικό σχέδιο και για την ίδια περιοχή, έχει δικαιώσει κάποιους ιδιοκτήτες και έχει ορίσει οριστική τιμή απαλλοτρίωσης, κηρύσσοντας άκυρη την προσφυγή του Δήμου.
Τάσος Σαμπαριώτης: “Είναι εμπαιγμός από τη Δημοτική Αρχή όλο αυτό που συμβαίνει με τα οικόπεδά μας”
“Είναι εμπαιγμός από τη Δημοτική Αρχή όλο αυτό που συμβαίνει με τα οικόπεδά μας”, δηλώνει στο anagnostis.org ο Τάσος Σαμπαριώτης, η οικογένεια του οποίου κατέχει απαλλοτριωμένα οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 3 στρ. στις οδούς Καλαμάτας και Προφήτη Ηλία.
“Έχουμε πληρώσει όλους τους φόρους μεταβίβασης και κληρονομιάς, ύψους 164.000 ευρώ, από το 2010, ενώ κάθε χρόνο πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ”, αναφέρει ο κ. Σαμπαριώτης, δηλώνοντας αγανακτισμένος για την απίστευτη ταλαιπωρία και τις δικαστικές διαμάχες που υφίσταται η οικογένειά του μιας και όπως τονίζει “η Δημοτική Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να λύσει το θέμα”.
“Γενικά και ειδικά ο Δήμος και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι κατά κύριο λόγο για τη διευκόλυνση της ποιότητας ζωής των δημοτών και όχι για να κάνει δύσκολη τη ζωή των δημοτών. Ποιος ο λόγος να τρέχουμε οι ιδιοκτήτες δικαστικά να λύσουμε αυτό το θέμα και να μην τελειώνει η δημοτική αρχή την ομηρία τόσων ετών; Ποιος ο λόγος να μένει το σχέδιο πόλης στα συρτάρια 63 χρόνια; Ποιος ο λόγος να θέλει ο Δήμος Ναυπλιέων να πάρει ιδιοκτησίες χωρίς αποζημίωση;”, αναφέρει.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Σαμπαριώτης, υπάρχει μια αντίφαση στις αποφάσεις του Εφετείου, καθώς αποζημιώνονται ιδιοκτησίες στο ίδιο ρυμοτομικό ενώ άλλες δεν έχουν έννομο συμφέρον. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των συγκεκριμένων οικοπέδων, καθώς ο νόμος 4315/2014 στο αρθ. 3 παρ. 2 αλλά και ο νόμος 2212/2004 (ΦΕΚ 4759/2020 αρ88 παρ 1.) είναι σαφείς για τη διαδικασία αποζημιώσεων και την άρση απαλλοτριώσεων, “ο Δήμος Ναυπλιέων θα μπορούσε άμεσα να τους εφαρμόσει και να έχει επιλυθεί το θέμα και όχι να χρονίζει. Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών το εφαρμόζει ήδη και αποδεσμεύει τους ιδιοκτήτες και δημότες του από αυτή την ομηρία“.
“Εφόσον τα χρειάζεται ο τόπος και κρίνει η Δημοτική Αρχή τα απολλοτριώνει, τα αποζημιώνει και προχωρά στα έργα. Αν αδυνατεί, τα αποδεσμεύει με τροποποίηση σχεδίου πόλεως και επιστρέφουν άρτια στους ιδιοκτήτες άμεσα”.
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμπαριώτης καταγγέλει το οξύμωρο του γεγονότος, από τη μία ο Δήμος να δηλώνει ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων οικοπέδων και από την άλλη να καλεί με επιστολή του την οικογένειά του να προβεί στον καθαρισμό τους από τα ξερά χόρτα, ως ιδιοκτήτες. “Αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει στο έλεος και να κινδυνεύει η περιοχή με πυρκαγιά”, τονίζει.
“Ποιος θα άφηνε έστω και 1 μέτρο σε δωρεά και πού στο κέντρο του Ναυπλίου και θα άφηνε προσφορές μεγάλες σε συρτάρια λόγω δικαστηρίων με το Δήμο Ναυπλιέων που κρατά σε ομηρία τις περιουσίες μας”, καταλήγει ο κ. Σαμπαριώτης.
Το θέμα με τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα στην οδό Καλαμάτας στο Ναύπλιο, μοιάζει να έχει μακρύ δρόμο ακόμη, καθώς το 2023 αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση.