home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Κορινθία: “Λίθοι Μνήμης” ενάντια στη λήθη του χρόνου στο Κρυονέρι

Εκδηλώσεις μνήμης για τους ανθρώπους που κυνηγήθηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί, με την παρουσία νέων Γερμανών από το Σπάνταου
ΚΡΥΟΝΕΡΙ (2)

Δύο μέρες με πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, αντίδοτο στην Λήθη του Χρόνου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου στο Κρυονέρι και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων, με την τοποθέτηση Λίθων Μνήμης (Stolpersteine), σε ανάμνηση της διάσωσης της εβραϊκής οικογένειας Καμχή την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 1
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Οι δικοί μου άνθρωποι», ενώ προβλήθηκε και η ταινία “A slice of heaven” (Ένα κομμάτι ουρανού), που αφορά επίσης στη διάσωση της οικογένειας Καμχή.
Οι Λίθοι Μνήμης, τσιμεντένιοι κύβοι διαστάσεων 10Χ10 εκ., που φέρουν μια ορειχάλκινη πλάκα με χαραγμένα πάνω τα στοιχεία των ανθρώπων που υπέστησαν διώξεις ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί, τοποθετήθηκαν στην επαρχιακή οδό, μπροστά από το σπίτι του Δημήτρη Δημόπουλου, όπου κρυβόταν η εβραϊκή οικογένεια Καμχή το 1943-1944.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 14
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Η τοποθέτηση των Λίθων Μνήμης έγινε παρουσία της επιζούσας Ρίφκα Καμχή και της οικογένειάς της, μιας ομάδας νέων Γερμανών από το Δήμο Σπάνταου του Βερολίνου και του Γραφείου Συντονισμού Λίθων Μνήμης, αλλά και αρκετών απογόνων των οικογενειών του παπα-Νίκου Αθανασούλη και του Θανάση Δημόπουλου, που κατατάχθηκαν στις οικογένειες των Δικαίων των Εθνών, το 2018.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 6
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Κατά την τελετή τοποθέτησης, οι παριστάμενοι με πρώτη την Ρίφκα, που το 1943-1944 ήταν 7 χρονών, άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο πάνω στις ορειχάλκινες Λίθους Μνήμης σε ανάμνηση όλων των διωγμών και των διώξεων που υπέστησαν εβραϊκές και μη οικογένειες τα σκοτεινά χρόνια που κυριαρχούσε στον κόσμο, ο φασισμός και ο ναζισμός.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 15
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του και αφού καλωσόρισε τόσο την οικογένεια της Ρίφκας Καμχή όσο και τους νέους από το Δήμο Σπαντάου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η γενιά του είναι η τελευταία γενιά που άκουσε διηγήσεις για τα γεγονότα του πολέμου και της Κατοχής από παππούδες και γιαγιάδες που τα έζησαν.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 10
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

“Το γεγονός αυτό είναι μια ευθύνη για να διατηρήσουμε ζωντανή την Μνήμη και να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί το κάθε τι καλό και το κάθε τι κακό που διαμόρφωσε τον κόσμο που τους παραδίδουμε.
Η μνήμη είναι ο άνθρωπος και γι’ αυτό κάθε λίθος μνήμης που τοποθετήθηκε στην φιλόξενη γη του Κρυονερίου έχει το διττό χαρακτήρα του ανθρώπου: Φέρει το βάρος μιας καταστροφής που μαυρίζει τις ψυχές, αλλά και χτίζει την έκφραση μιας καλοσύνης που θα φωτίζει τον κόσμο”
, τόνισε.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 3
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, Κώστας Ραφτόπουλος, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μπένης Νατάν και ο διευθυντής του Κέντρου Νέων Wildwuchs του Δήμου Σπάνταου Βερολίνου – Γραφείο συντονισμού Λίθων Μνήμης, Alex Kallias.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 7
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου “Οι δικοί μου άνθρωποι” της Μαρίζας Ντεκάστρο, με τον συντονισμό της εκδήλωσης να έχει ο Σύλλογος “Φιλοξενία”.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 4
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Παράλληλα, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας “A slice of heaven” (Ένα κομμάτι ουρανού) για τη διάσωση της Εβραϊκής οικογένειας Καμχή στο Κρυονέρι Κορινθίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, παρούσης της σκηνοθέτιδας της ταινίας, Χιλά Τιμόα-Άσουρ.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 8
Φωτό: Δήμος Σικυωνίων

Οι Λίθοι Μνήμης στο Κρυονέρι, που τοπεθετήθηκαν και παρουσία των νέων Γερμανών, θα αποτελέσουν οδόφραγμα στη λήθη του χρόνου, δίνοντας σημαντικά μαθήματα ιστορίας στις επερχόμενες γενιές, ώστε να μην ξαναζήσει ο κόσμος τις εικόνες φρίκης που “έγραψε” ο Ναζισμός.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis