home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Κορινθία: Ανατριχιαστικές κραυγές από τσακάλια τη στιγμή «επίθεσης» σε χωριό (Video)

Χάνουμε 40 ζώα από Μάιο μέχρι Νοέμβριο, λέει κτηνοτρόφος από τον Ταρσό. Τα ακούμε κάθε βράδυ – Τσακάλια στην Αργολίδα
Τσακάλια στην Κορινθία

Ανατριχιαστικός είναι ο ήχος που κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα από τσακάλια την ώρα που κάνουν «επίθεση» σε χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η λήψη του Video έγινε απόψε στο χωριό Άνω Ταρσός και οι κραυγές από τα τσακάλια ακούγονται πολύ καθαρά, ενώ παράλληλα ακούγεται και η έκπληξη των κατοίκων.

Όπως λένε αυτόπτες στο anagnostis.org: «Εμείς τους μήνες που είμαστε εδώ, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι Νοέμβριο τα ακούμε σχεδόν κάθε βράδυ. Είμαστε κτηνοτρόφοι και χάνουμε τουλάχιστον 35 με 40 ζώα τους μήνες αυτούς».

Ανατριχιαστικές κραυγές από τσακάλια

Ακούστε στο Video που ακολουθεί τις ανατριχιαστικές κραυγές από τα τσακάλια που κατέγραψε απόψε ερασιτεχνική κάμερα στον Άνω Ταρσό της Κορινθίας, με τους κτηνοτρόφους να σηκώνονται από τα κρεβάτια τους και να τρέχουν να σώσουν τα ζώα τους.

Ο Άνω Ταρσός βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Κράθη σε υψόμετρο 1.069 μέτρων και ανήκει διοικητικά στην δημοτική ενότητα Φενεού του δήμου Σικυωνίων.

Οι επιθέσεις τσακαλιών στα κοπάδια είναι συχνό φαινόμενο σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι να είναι ανυπολόγιστη.

Παρόλα αυτά το τσακάλι είναι απειλούμενο είδος στην Ελλάδα και συναντάται κυρίως στην Κερκίνη, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τη Σάμο, την Πελοπόννησο, την Αττική και στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ έχει εξαφανισθεί ή είναι πολύ σπάνιο σε μέρη που ήταν κοινό πριν από λίγες δεκαετίες. Μάλιστα η WWF Ελλάδος δημιούργησε πανελλαδική καταγραφή των τσακαλιών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο, που έγινε την περίοδο Ιούνιος 2008 – Σεπτέμβριος 2009 από την WWF και την Καλλιστώ. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο καταγράφηκαν 177 – κατανεμημένα σε 41 μικρές και 36 μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.  

Τσακάλια στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα εντοπίστηκε μόνο μια περιοχή εξάπλωσης, στα ΒΔ του νομού, στα  σύνορα με Αρκαδία και Κορινθία. Πρόκειται για την περιοχή του βουνού Φαρμακάς, οριοθετούμενη από τα χωριά Σκοτεινή – Πλατάνι – Δούκα Βρύση και Αλέα, με επίκεντρο την Εξοχή και τον Άγιο Νικόλαο. Καταγράφηκαν συνολικά 4 ζώα ως ελάχιστος πληθυσμός, που πιθανά ανήκουν σε 2 διαφορετικές ομάδες. Λόγω της εγγύτητας με τον πληθυσμό της Νεμέας και της απουσίας ανυπέρβλητου φραγμού, η επικοινωνία μεταξύ των δύο περιοχών είναι αρκετά πιθανή. Αντίστοιχα στην περιοχή της Νεμέας,

Σε καμία από τις δειγματοληψίες δεν καταγράφηκαν ζώα, ωστόσο βάσει πληροφοριών, κάποιες ομάδες εξακολουθούν να κινούνται ακόμα στην περιοχή.

Διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι

Παρά τις έρευνες πάντως διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων υπάρχουν σε πολλές περιοχές. Και δυστυχώς η πολιτεία δεν αποζημιώνει όπως θα έπρεπε τους κτηνοτρόφους που χάνουν ζώα από τα τσακάλια, αν είναι λιγότερα από 8 τα σκοτωμένα ζώα, για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος που εντωμεταξύ έχει πάθει μεγάλη ζημιά, όπως λένε οι ίδιοι.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, πριν λίγο καιρό στην patrisnews, ο οποίος σημειώνει «Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των τσακαλιών τα οποία προστατεύονται από την πολιτεία ως είδος και έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Αυτά τα τσακάλια έρχονται από την Αρκαδία από το Λύκαιο όρος και τη Μίνθη και ως Δασαρχείο κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βρούμε λύσεις και να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις επιδρομές αυτών των άγριων ζώων. Και συμπληρώνει ο δασάρχης «Γενικά τα τσακάλια είναι πρόβλημα τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. Εμείς έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να ληφθούν μέτρα, αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι πάνω σε αυτό το πρόβλημα».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis