home design 800x400

home design 1170Χ320

Μεσσηνία: Ολοταχώς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Μνημόνιο συνεργασίας για το σύνολο ενεργειών για την ανέγερσή του από Μενδώνη και Νίκα και αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας
Παλαίστρα Αρχαία Μεσσήνη

Ολοταχώς προς την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προχωρούν Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Μεσσήνης μετά την υπογραφή αργά το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λίνας Μενδώνη, Παναγιώτη Νίκα και Γιώργου Αθανασόπουλου, με σκοπό την προώθηση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την ανέγερση του.

img 20220715 191359 scaled 1
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στη συνέχεια υπογράφηκε και η προγραμματική σύμβαση για την από κοινού οικονομική συνδρομή στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών, ύψους 971.500 ευρώ, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, που θα ανεγερθεί σε χώρο τον οποίον έχει παραχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης.

Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι ένας αρχαιολογικός χώρος όπως της Αρχαίας Μεσσήνης, που ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αποκτήσει σύντομα το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “θα είναι ισάξιο του χώρου αυτού και των ευρημάτων του”.

img 20220715 191932 scaled 1
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Λίνα Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στη πολύχρονη ανασκαφική και γενικά επιστημονική συμβολή του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, “ένα πρότυπο αρχαιολογικού χώρου”, όπως δήλωσε, επισημαίνοντας και το έργο που επιτελείται και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αναφερόμενος στο θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου, της Περιφέρειας και του Δήμου, θα αποδώσει ένα σημαντικό έργο– παρακαταθήκη για την περιοχή, ενώ θα τιμήσει και θα δικαιώσει όλους όσοι επί σειρά ετών συνέβαλαν στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, με πρωτεργάτη τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου εξέφρασε τέλος ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή του μνημονίου και των προγραμματικών συμβάσεων ήταν ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο υπεύθυνος των ανασκαφών αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας .

Αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψίες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στη Μεσσηνία, όπου εκτελούνται έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, όπου βρίσκονται εξαιρετικά ταφικά μνημεία της μυκηναϊκής περιόδου. Τα έργα στους τύμβους της Περιστεριάς, όπως και η ανάδειξη των μυκηναϊκών θολωτών τάφων της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. Mέσω των υπό εκτέλεση έργων προσφέρεται η δυνατότητα τα συγκεκριμένα μνημεία να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

1799487029f474d2c56f66a68f70779e xl
Φωτό: eleftheriaonline

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «η Περιστεριά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, όχι μόνο για την Ιστορία και την προϊστορία της Μεσσηνίας, αλλά ευρύτερα της Ελλάδας. Στα εγχειρίδια των πρωτοετών φοιτητών της Αρχαιολογίας υπάρχει ειδική μνεία στα ευρήματα της Περιστεριάς. Είναι ένας χώρος, ο οποίος, πέρα από την αρχαιολογική του αξία, βρίσκεται σε ένα εράσμιο φυσικό περιβάλλον, διαθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα για να αποτελέσει έναν πόλο επίσκεψης στην περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιθυμεί να αναδείξει και να καταστήσει προορισμό τα πρώϊμα, και εν πολλοίς άγνωστα, αυτά μυκηναϊκά μνημεία, επιμηκύνοντας, με τον τρόπο αυτό, τον χρόνο επίσκεψης, στην Μεσσηνία».

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς περιλαμβάνει εργασίες διερεύνησης, στερέωσης, συντήρησης και προστασίας των ταφικών θολωτών μνημείων, επεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης και περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργία υποδομών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και ενέργειες προβολής και ανάδειξης.

Ακολούθησε αυτοψία στους βυζαντινούς ναούς της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα, στην Παναγίτσα στην Αίπεια και στη Μονή Ελληνικών Άνθειας. Στα τρία αυτά μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ερωτηθείσα η Υπουργός Πολιτισμού για τις συνολικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας, δήλωσε: «Σήμερα, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί μνημείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ. Εξ αυτών τα 5.300.000 αφορούν σε εντάξεις έργων από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εργα περίπου 3.000.000 ευρώ αφορούν σε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι προέρχονται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020. Σήμερα, είναι ευτυχής η συγκυρία ότι έχουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του εξαιρετικά σημαντικού μνημειακού αποθέματος της Μεσσηνίας».

Στις αυτοψίες τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη καθώς και τα έργα ανάδειξης σημαντικών, άγνωστων ως σήμερα μνημείων, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό πόλο ανάπτυξης της Μεσσηνίας με την εισροή επισκεπτών από όλον τον κόσμο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis