home design 800Χ400

Επίδαυρος: Πρεμιέρα για τους “Πέρσες” του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο

Σαράντα κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στην παράσταση του Δημήτρη Καρατζά

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της αρχαιότερης σωζόμενης τραγωδίας “Πέρσες” του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τη συμμετοχή σαράντα κατοίκων της περιοχής, μετά από συνεργασία του σκηνοθέτη με τοπικούς φορείς.

Η παράσταση του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη, με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή, που επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, και με μια πλειάδα λαμπρών ηθοποιών, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πουλιος, θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά την «κοινωνία», τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Φωτό: youtube/Athens Epidaurus Festival

«Ο άξονας μέσα από τον οποίο διαβάζω το έργο», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραντζάς, «είναι η πορεία ενός λαού που από την απόλυτη πίστη, περνάει στην αμφισβήτηση και έπειτα στη σύγκρουση, μέχρι που φτάνει σε μια μανιακή, σπασμωδική αντίδραση. Ούτε η τυφλή πίστη λειτουργεί, ούτε και η τυφλή αντίδραση. Σαν να βλέπεις το ανέφικτο του κοινωνικού συμβολαίου».

Το κοίλον και η ορχήστρα ενώνονται για να «συμμετάσχουν» σε μια κοινή συζήτηση για την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας, με τη συμμετοχή εθελοντών που εισέρχονται σταδιακά στον χώρο, συνθέτοντας μια «κοινωνία» που αναζητά το νήμα της ύπαρξης μετά την καταστροφή, σαν αντικατοπτρισμός της παρούσας ιστορικής συγκυρίας.
«Οι Πέρσες είναι μια οποιαδήποτε κοινωνία. Είναι σαν να κάνεις μια ακτινογραφία της πλευράς του ηττημένου και μιας κοινωνίας που δεν ξέρει πώς μπορεί να συνεχίσει μετά από μια πανωλεθρία. Η δε Επίδαυρος λειτουργεί σαν ένα δημόσιο βήμα. Όπως σε μια πλατεία που βρίσκεται πιθανώς πολύ κοντά μας ή και σε κάποια άλλη χώρα, οι άνθρωποι συζητάνε για το πώς θα αντισταθούν και πώς θα κρατηθούν όταν έχουν χάσει πια όλα τα σημεία αναφοράς τους. Στους Πέρσες χάνεται η πίστη στον βασιλιά, έπειτα στην έννοια της μοναρχίας, μετά στον θεό και τελικά στην ίδια τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν», τονίζει ο σκηνοθέτης.

Φωτό: youtube/Athens Epidaurus Festival

Τα γεγονότα πίσω από το έργο

Γραμμένη το 472 π.Χ., η τραγωδία του Αισχύλου αποτελεί ίσως την παλαιότερη καταγραφή γεγονότων της ελληνικής ιστορίας στο θέατρο.

Στην περσική πρωτεύουσα, τα Σούσα, οι πολίτες που έχουν μείνει πίσω και η βασίλισσά τους Άτοσσα (Ρένη Πιττακή), που βασανίζεται από κακούς οιωνούς, περιμένουν τα νέα από την πολεμική επιχείρηση του Ξέρξη στην Ελλάδα. Ένας αγγελιαφόρος αναγγέλλει τη δυσάρεστη έκβαση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, όπου ο περσικός στόλος έχει συντριβεί.

Η Άτοσσα και ο Χορός καλούν το φάντασμα του Δαρείου για να τους καθοδηγήσει. Ο Δαρείος καταδικάζει την ύβρη του Ξέρξη, που θέλησε να δαμάσει τη φύση και τη θεία βούληση και προβλέπει περισσότερες καταστροφές. Με την άφιξη του Ξέρξη, κορυφώνεται η συντριβή. Η ζυγαριά γέρνει πλέον αποφασιστικά προς το τρομακτικό τέλος της ελπίδας ενός τόπου ρημαγμένου και ενός λαού στο όριο της φρίκης.

Φωτό: youtube/Athens Epidaurus Festival

Οι Πέρσες ως τραγωδία που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες, γίνονται, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Καραντζά, κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Συντελεστές:

Μετάφραση Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Συνεργασία στη δραματουργία – Φωτογραφίες – Εικαστική σύνθεση – Βίντεο Γκέλυ Καλαμπάκα
Σκηνικό Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση Τάσος Καραχάλιος
Μουσική σύνθεση – ζωντανή εκτέλεση Γιώργος Πούλιος
Φωνητική προετοιμασία – σύνθεση Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί Δημήτρης Κασιμάτης

Βοηθός σκηνοθέτη Μαρίσσα Φαρμάκη
Βοηθός σκηνογράφου Φιλάνθη Μπουγάτσου
Βοηθός ενδυματολόγου Ιφιγένεια Νταουντάκη

Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος

Η Αισχύλεια τραγωδία “Πέρσες” θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Σάββατο 16 Ιουλίου.

Σχόλια

Exit mobile version