Σημαντικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν σε μοναδικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο νομό Αργολίδας, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Τα φώτα θα ανάψουν στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, στο φρούριο του Παλαμηδιού και στο Βυζαντινό Μουσείο του Άργους για να υποδεχθούν 3 παραστάσεις με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Είναι η τρίτη χρονιά του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασαν τη θερμή αποδοχή τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι παραστάσεις στην Αργολίδα
Αρχαιολογικός χώρος Τίρυνθας
Η Θεατρική παράσταση «Η Ανατολή», της Έλλης Παπαδημητρίου, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.
Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922, νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.
Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή από τον Κοινό Λόγο, που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με την Ανατολή, η οποία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετημένη, τιμώντας τη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου
Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης
Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης
Φρούριο Παλαμηδίου
Η μουσικοθεατρική παράσταση “Οι ήχοι της Αιολικής γης” θα παρουσιαστεί στο φρούριο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.
Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη παρουσιάζει μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το εμβληματικό λογοτεχνικό έργο του Ηλία Βενέζη “Αιολική γη”.
Ο ηθοποιός Έκτορας Γασπαράτος, στον ρόλο του μικρού Πέτρου, ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο, μεταφέροντας εικόνες και καταστάσεις της εποχής. Η Ερήνη, συνοδευόμενη από κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων με τη συμμετοχή του μόνιμου εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμου Παπάνα, ντύνουν το μυθιστόρημα με αγαπημένες μικρασιάτικες μελωδίες ενορχηστρωμένες από τον υποψήφιο για Γκράμμυ ενορχηστρωτή Gonzalo Grau.
Η παράσταση εκφράζει την ευτυχία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή, αλλά και την τραγωδία του ξεριζωμού, που ζει ακόμα στις καρδιές των σύγχρονων Ελλήνων.
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια, τραγούδι, επιλογές κειμένων: Ερήνη
Ενορχηστρώσεις: Gonzalo Grau
Ηχητική επιμέλεια, ηχοληψία: Μάκης Δρακόπουλος
Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου
Ηθοποιός: Έκτορας Γασπαράτος
Κουαρτέτο εγχόρδων
Βιολί I, σολίστ: Σίμος Παπάνας
Βιολί II: Ντέιβιντ Μπόγκοραντ
Βιόλα: Αγγέλα Γιαννάκη
Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου
Βυζαντινό Μουσείο Άργους
«Ο μεγάλος αποχαιρετισμός», το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη, σε μια παράσταση για παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό, που συνδυάζει αρμονικά το θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, θα παρουσιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.
Στο ιστορικό διατηρητέο κτίσμα των Στρατώνων Καποδίστρια, όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, η 4PLAY δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία, ζωντανεύοντας την περιπέτεια δύο νέων στρατιωτών που καλούνται να πάρουν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Ποια ζωή και ποια όνειρα άφησαν πίσω; Πως η Μικρασιατική εκστρατεία άλλαξε τη ματιά τους στον κόσμο με την
επιστροφή στη μητέρα πατρίδα;
Η ομάδα καταφεύγει στη βιωμένη εμπειρία μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και ανέκδοτες αφηγήσεις απλών νέων της εποχής που πήραν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, αλλά και στη ζωή και στο έργο της συγγραφέως με ρίζες από τη Σμύρνη, για να προσεγγίσει τους χαρακτήρες και να
ζωντανέψει το μυθιστόρημα.
Στην παράσταση, μύθοι και θρύλοι από την Αιολική γη διαπερνούν τη δραματουργία, μουσικά μοτίβα, ακούσματα από την Ανατολή και τη Δύση ενώνονται σε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.
Μια παράσταση – μεταφορά στο χρόνο μέσω της μουσικής και του λόγου. Ένα ταξίδι του σώματος και του μυαλού από τη νεότητα στην ωριμότητα και, από την ειρήνη και τον έρωτα, στον πόλεμο και στην απώλεια. Μια περιπέτεια όπου ενυπάρχει η χαρά, η πίκρα, η νοσταλγία, η απογοήτευση, η γεύση της ελευθερίας και του πρώτου έρωτα. Μια ιστορία που δένει τον παλιό κόσμο με το σημερινό με συνδετικό κρίκο την Ιωνία. Μια ιστορία ενηλικίωσης και ανθρωπιάς.
Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη
Διασκευή -Σκηνοθεσία – Χορογραφία- Επιμέλεια φωτισμών: Πάρης Μαντόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Σοφία Παντουβάκη
Έρευνα – επιλογή δραματουργικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Τεχνικός φωτισμού – ήχου: Ρένος Βάρλας
Φωτογραφίες- Γραφιστική επιμέλεια: Πάρης Μαντόπουλος / AMKE 4PLAY & Κωνσταντίνα
Ευθυμίου
Οργάνωση – Προώθηση: AL.AR.CO –ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ MON. IKE
Παραγωγή – Εκτέλεση Παραγωγής: AMKE 4PLAY
Χορηγός: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Παίζουν, χορεύουν & τραγουδούν: Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μαριτίνα
Κουτσοχιώνη , Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Τσανίρας
Χρήσιμες πληροφορίες
-Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
-Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις.
-Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.
Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr
Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1-1.30 ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.
Τα μοναδικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Αργολίδας θα λειτουργήσουν ως φυσικά σκηνικά για τις σημαντικές παραστάσεις που θα ξυπνήσουν τις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής και των αλησμόνητων πατρίδων.