home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Εδώ έζησε ο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»- Ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας

Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Αργολίδα ο Χαρίλαος Τρικούπης
Χαρίλαος Τρικούπης

Σαν σήμερα στις 11 Ιουλίου 1832 γεννήθηκε στο Ναύπλιο ενώ έζησε μέρος της ζωής του στο Άργος ο Χαρίλαος Τρικούπης, που καταγόταν από την ιστορική οικογένεια Τρικούπη του Μεσολογγίου και την οικογένεια Καρατζά της Κωνσταντινούπολης.

Ήταν γιος του Σπυρίδωνα Τρικούπη (πολιτικού, ιστορικού και επίσης πρωθυπουργού της Ελλάδας) και της Αικατερίνης το γένος Μαυροκορδάτου. Ανάδοχός του ήταν ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης.

Ο πατέρας του πήρε ως αποζημίωση χωράφια στην περιοχή του Αρχαίου Ηραίου Άργους, τα οποία τα πούλησε έναντι 8.000 δραχμών. Με τα χρήματα αυτά κατασκεύασε δύο κατοικίες, μία στο Ναύπλιο, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο «Αμφιτρύωνας» και στο Άργος στη “δενδροστοιχία“, μετέπειτα οδό Μύλων και σήμερα Δαναού, η οποία έχει παραδοθεί στην τύχη της από τον τραπεζικό όμιλο στον οποίο ανήκει.

292252551 5676601922384119 1841485877896349872 n
Οικία Τρικούπη Άργος, Φωτό: Αρχείο

Μετά τη φοίτησή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας στην Πλάκα, όπου γυμνασιάρχης του ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μετά τριετή φοίτηση συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Η είσοδος στην Πολιτική

Με το τέλος των σπουδών του χρημάτισε ιδιαίτερος γραμματέας του πατέρα του, Σπυρίδωνα που τότε ήταν πρέσβης στο Λονδίνο και ακολούθως το 1856 διορίστηκε επίσημος γραμματέας της πρεσβείας στο Λονδίνο ακολουθώντας το διπλωματικό σώμα.
Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της εποχής. Το 1874, μέσα σε κλίμα πολιτικής αυθαιρεσίας της τότε κυβέρνησης του Δημήτριου Βούλγαρη, με τα περίφημα Στηλιτικά, έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» ένα σαρκαστικό άρθρο με τον τίτλο «Τις πταίει», που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου του 1874, στο οποίο κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα της εποχής, αλλά ουσιαστικά κατηγορούσε το Βασιλιά, επειδή μετά την πτώση του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, εξαιτίας των Λαυρεωτικών, είχε χρίσει κυβέρνηση εκείνη του Βούλγαρη που ήταν μειοψηφίας.

Στον πρωθυπουργικό θώκο

Τον Απρίλιο του 1875, πήρε εντολή από το Βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1875, διαλύοντας τη Βουλή και τη διενέργεια στη συνέχεια εκλογών. Παρέμεινε έτσι στην εξουσία για 5,5 περίπου μήνες, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, όπου κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν, διατηρώντας και αυτός μειοψηφία αναγκάστηκε σε παραίτηση υπέρ του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, που είχε πλειοψηφήσει.

oil painting of the greek parliament at the end of the 19th century by n. orlof
Πίνακας: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, Φωτό: Wikipedia

Ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας επί 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια από τα 20 αυτής της περιόδου.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας. Συχνά, αποκαλείται ως ο «μεγάλος εκσυγχρονιστής» της Ελλάδας, λόγω των εκσυγχρονιστικών έργων που προώθησε.

Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας την οποία ανακοίνωσε με την ιστορική φράση “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.

Η Αργολίδα θα έπρεπε να θυμάται τη σημερινή ιστορική επέτειο της γέννησης του Χαριλάου Τρικούπη.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis