Την Τετάρτη 29 Ιουνίου εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Επιγραφικό Μουσείο, στην Αθήνα, η περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.». Παράλληλα έγινε γνωστό πως τα ευρήματα θα επιστρέψουν στην πόλη όπου ανήκουν, σε ειδικό χώρο που θα διαμορφωθεί στους στρατώνες Καποδίστρια, στο Άργος.
Στην έκθεση, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48).
Εντυπωσιακές οι επιγραφές, με την ερμηνεία τους και στα νεοελληνικά.
Επιγραφικό Μουσείο Άργους
Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση ώστε να προχωρήσει η μελέτη για το Επιγραφικό Μουσείο Άργους, αποκάλυψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Τα σημαντικά ευρήματα που τώρα φιλοξενούνται στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν στην ανατολική πτέρυγα των στρατώνων. Στο επάνω μέρος τα χάλκινα ελάσματα και στο κάτω μέρος οι πέτρινες επιγραφές.
Οι στρατώνες Καποδίστρια αποτελούν έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού, όμως και η Μουσειακή μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, προβλέπει ειδικό χώρο για την έκθεση των επιγραφών.
Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του την Πέμπτη 30 Ιουνίου, τόνισε πως “αναμένει με αγωνία την επιστροφή των πινάκων στην πόλη που τους “γέννησε”, καθώς έχουν για το Άργος την ίδια αξία που έχουν τα μάρμαρα για τον Παρθενώνα, διότι σφραγίζουν την αδιάλειπτη παρουσία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης στην Ευρώπη!“
Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους
Βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες. Οι πίνακες αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου του Άργους, που φυλασσόταν στον θησαυρό (θησαυροφυλάκιο) του ιερού της Αθηνάς Παλλάδος.
Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.
Νέες ανασκαφές
Να σημειωθεί πως σχεδιάζεται πιθανή ανασκαφή στην βορινή πλευρά του όμορου οικοπέδου με αυτό που βρέθηκαν οι επιγραφές. Εικάζεται πως υπάρχει ακόμα μια θήκη με επιγραφές καθώς και ο Ναός της Αθηνάς.
Τις επιγραφές ανασυνέταξε, συμπλήρωσε και ερμήνευσε ο επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπος Κριτζάς.
Χρήσιμες πληροφορίες για την έκθεση
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Πληροφορίες:
- Επιγραφικό Μουσείο – Τοσίτσα 1, Αθήνα – Αίθουσα 9
- Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 ως 15 Ιανουαρίου 2023.
- Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 8.30 – 15.30. Τρίτη κλειστά.
Στην έκθεση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Δημήτρης Κρίγγος, ο Χρήστος Πετσέλης, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Μάριος Ρέσκος, ο Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης και ο Τάσσος Χειβιδόπουλος.